Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΕΕ: ελλιπής προστασία των ανηλίκων στα social networks

Τα sites κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν έναν ασφαλή τόπο για τους ανηλίκους. Αυτό διαπιστώνει μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την συμμετοχή 25.000 παιδιών από 25 χώρες της ΕΕ η οποία εξέτασε τη χρήση των sites κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα εξετάστηκαν τα sites Arto, Bebo, Facebook, Giovani.it, Hyves, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Rate.ee, SchülerVZ, IRC Galleria, Tuenti και Zap.lu.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 77% των παιδιών ηλικίας 13-16 και το 38% των παιδιών ηλικίας 9-12 έχουν προφίλ σε κάποιο social network. Το 25% των παιδιών αυτών μάλιστα έχει το προφίλ του σε κοινή θέα, όπου σε πολλές περιπτώσεις αναφέρονται προσωπικές πληροφορίες όπως το e-mail, ο τηλεφωνικός αριθμός και η ταχυδρομική διεύθυνση.

Μόνο τα Bebo και MySpace έχουν στις εξ’ ορισμού ρυθμίσεις τους να εμφανίζονται τα στοιχεία των ανηλίκων μόνο στα πρόσωπα με τα οποία έχουν συνδεθεί. Επίσης 9 sites (Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, Netlog, One, Rate και SchuelerVZ) εξηγούν τις πολιτικές τους με έναν τρόπο αντιληπτό στα παιδιά. Μόνο τα Bebo, MySpace, Netlog και SchuelerVZ δεν επιτρέπουν την αποστολή μηνυμάτων σε ανηλίκους από άτομα που βρίσκονται εκτός των επαφών τους. Επίσης 12 από τα 14 sites (εξαιρούνται τα Rate και Zap) εμποδίζουν τις μηχανές αναζήτησης να εντοπίσουν κάποιον ανήλικο χρήστη.

Η Neelie Kroes, επίτροπος της ΕΕ για την ψηφιακή ατζέντα, δήλωσε απογοητευμένη από τα στοιχεία της έρευνας και κάλεσε τα sites να δεσμευτούν ξεκάθαρα να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα σε μία αναθεωρημένη έκδοση του πλαισίου αυτορύθμισης που συζητείται αυτήν την περίοδο.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Internet πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξουν οι ίδιες ένα πλαίσιο αυτορύθμισης, αντί της έκδοσης ενός ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο υποστηρίζουν ότι θα βλάψει τα επιχειρηματικά μοντέλα τους. Στο πλαίσιο αυτό 21 sites κοινωνικής δικτύωσης έχουν υπογράψει τo “Safer Social Networking Principles”.

www.secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου