Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές της Ισπανίας

Συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας σήμερα, έναντι του Λαϊκού Κόμματος (PP), στις περιφερειακές εκλογές της χώρας.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατάφερε να κερδίσει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 27,98% των ψήφων, έναντι του 36,25% που κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα (PP), με καταμετρημένο το 53,09% των ψήφων.
Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2007, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είχε και πάλι χάσει από το PP με μικρή όμως διαφορά, 34,9% έναντι 35,6%.

Η διαφορά των περισσότερων από οκτώ μονάδων που παρατηρείται σήμερα μοιάζει με «τιμωρία» των Σοσιαλιστών, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2004, λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές και την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση.
O ίδιος ο αρχηγός του κόμματος των Σοσιαλιστών και πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, παραδέχθηκε, σύμφωνα με την El Pais ότι ανέμενε «μεγάλες απώλειες στους δήμους και στις αυτόνομες περιοχές».
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα κλίμα εξέγερσης, καθώς μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων», κίνημα πρωτόγνωρο για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας, έχουν πλημμυρίσει το δρόμους και τις πλατείες σε όλη την Ισπανία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση.

Στη Μαδρίτη, τεράστιο πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε στην Πουέρτα ντελ Σολ όπου ο καταυλισμός από λινάτσες και τέντες των «αγανακτισμένων» νέων έχει γίνει η καρδιά της αμφισβήτησης.
Σε αυτό το ταραγμένο πλαίσιο, δέκα μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου, όλες οι πόλεις της Ισπανίας εκλέγουν τα δημοτικά συμβούλιά τους και 13 από τις 17 αυτόνομες περιοχές τα κοινοβούλιά τους.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 ώρα Ελλάδας (20:00 τοπική ώρα), με αποχή που ξεπέρασε το 50%.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου