Τα νιόκι είναι ζυμαρικά, ιταλικής προέλευσης και ταπεινής καταγωγής. Ήταν ένα φθηνό φαγητό που φτιαχνόταν μόνο με αλεύρι και νερό. Πλέον η πιο δημοφιλής έκδοσή του είναι με πατάτα. Όμως πολύ νόστιμα είναι και με άλλα υλικά, όπως σπανάκι.
ΥΛΙΚΑ
700γρ. σπανάκι
250γρ. τυρί ρικότα (είναι ιταλικό, μπορείτε κάλλιστα στη θέση του να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο)
1 αυγό
1 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 περίπου φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο
λίγα φυλλαράκια φασκόμηλο (κατά προτίμηση φρέσκο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θα χρειαστείτε μόνο τα φύλλα από το σπανάκι, γι’ αυτό αφαιρέστε τα κοτσάνια και πλύντε το πολύ καλά. Ρίξτε το σπανάκι μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, μέχρι να μαλακώσει (1-2 λεπταά). Στραγγίξτε το και βάλτε το σε κρύο νερό. Όταν κρυώσει, ζουλήξτε το να φύγει όλο το νερό και ψιλοκόψτε το ή περάστε το από το μπλέντερ.Σε ένα μπωλ βάλτε το σπανάκι, τη ρικότα, τη μισή παρμεζάνα, το αυγό χτυπημένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Με τη βοήθεια ενός πηρουνιού αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Με ένα κουταλάκι πάρτε μικρές μπαλίτσες από το μείγμα νιόκι που έχετε φτιάξει και αλευρώστε τις ελαφρά. Για να φτιάξετε το σχήμα των νιόκι πάρτε ένα πηρούνι στο ένα χέρι και μία μπαλίτσα στο άλλο. Πιέστε ελαφρά με την εσωτερική καμπύλη του πηρουνιού το ζυμαρικό και με μια γρήγορη κίνηση του πηρουνιού προς τα κάτω κάντε το ζυμαρικό να αναδιπλωθεί, έτσι ώστε να είναι καμπύλο από τη μια μεριά, κυρτό και ραβδωτό από την άλλη. Τοποθετήστε τα νιόκι σε σειρά σε ένα πυρέξ, σκεπάστε τα με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο με τα φύλλα φασκόμηλου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που σιγοβράζει, προσθέστε λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και βράστε λίγα- λίγα τα νιόκι. Όταν εμφανιστούν στην επιφάνεια τα νιόκι είναι έτοιμα. Μεταφέρετέ τα με μια τρυπητή κουτάλα σε μια ζεστή πιατέλα, περιχύστε τα με το αρωματισμένο ζεστό βούτυρο, πασπαλίστε τα με την υπόλοιπη παρμεζάνα και σερβίρετέ τα αμέσως.
Tip: - Το ελαιόλαδο στο νερό που βράζει το προσθέτουμε όταν βράζουμε ζυμαρικά, προκειμένου να μην κολλήσουν.
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου