Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας στη Φουκουσίμα

H Tepco δεν ακολούθησε τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν οι εκρήξεις υδρογόνου στους τέσσερις πρώτους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi, μετέδωσε το κρατικό ιαπωνικό κανάλι NHK.
Επικαλούμενο πηγή μέσα από τη διαχειρίστρια εταιρεία του προβληματικού εργοστασίου, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου καθυστέρησαν να θέσουν σε λειτουργία ένα ειδικό σύστημα «εξαερισμού» με το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί η άνοδος της πίεσης μέσα στον αντιδραστήρα και η επακόλουθη έκρηξη υδρογόνου. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί 13 ώρες πριν την έκρηξη που σημειώθηκε στις 12 Μαρτίου στον πυρηνικό αντιδραστήρα No1. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι άρχισαν να απελευθερώνουν ραδιενεργό ατμό μόλις έξι ώρες πριν την έκρηξη με την αιτιολογία ότι είχαν μετρηθεί πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ένας πρώην εργαζόμενος του πυρηνικού εργοστασίου, ο Masashi Goto, ο οποίος εξήγησε ότι η εταιρεία θα έπρεπε να είχε απελευθερώσει ραδιενεργό ατμό όταν η πίεση είχε σχεδόν ξεπεράσει κατά δύο φορές τα επιτρεπτά όρια.
«Αν είχε συμβεί αυτό, τότε η ποσότητα υδρογόνου που θα είχε απελευθερωθεί από τον πυρήνα του αντιδραστήρα θα ήταν πολύ μικρότερη, επομένως θα μειώνονταν αισθητά οι πιθανότητες έκρηξης», πρόσθεσε.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου