Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Τι τρώμε;...





  "Πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου
                    με πορτοκάλι"








Πολύ ωραίος ο συνδυασμός της πικάντικης γεύσης με τη γλυκιά και υπόξινη γεύση του πορτοκαλιού. Εύκολο πιάτο, πρωτότυπο και πλούσιο γευστικά και οπτικά. Ιδανικό για ορεκτικό.

ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
12 φτερούγες κοτόπουλου
300γρ. έτοιμη σάλτσα barbecue
3 πορτοκάλια
150γρ. πράσινη σαλάτα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε μέτριες ροδέλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε τις φτερούγες σε ένα ρηχό, μη μεταλλικό σκεύος, σε μονή σειρά. Περιχύστε από πάνω τους τη σάλτσα. Στύψτε το ένα πορτοκάλι και περιχύστε τις φτερούγες με το χυμό του. Βεβαιωθείτε ότι οι φτερούγες έχουν καλυφθεί από παντού με τη μαρινάτα, σκεπάστε τις με αλουμινόχαρτο και αφήστε τις στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Ανάψτε το γκριλ του φούρνου σας στην υψηλότερη θερμοκρασία. Σε ένα ταψί ή πυρέξ στρώστε τις φτερούγες σε μονή σειρά και περιχύστε τις με τη μαρινάτα, κρατώντας στο πλάι λίγη που θα χρησιμοποιήσετε για επάλειψη κατά την ώρα του ψησίματος. Ψήστε τις φτερούγες στο γκριλ για 20 λεπτά, γυρνώντας τις τακτικά και αλείφοντάς τις με τη μαρινάτα που κρατήσατε, μέχρι να ψηθεί εσωτερικά το κρέας και απ’ έξω να αποκτήσει σκούρο χρώμα.
Στο μεταξύ ξεφλουδίστε τα υπόλοιπα πορτοκάλια και χωρίστε τα σε φέτες.
Μοιράστε τη σαλάτα σε τέσσερα πιάτα, βάλτε τις φέτες πορτοκαλιού και τα κρεμμυδάκια και από πάνω τοποθετήστε τις φτερούγες.

Tip: - Μετατρέψτε το εύκολα σε πλήρες γεύμα συνοδεύοντάς το με ρύζι basmati.
-Πώς θα έχετε φέτες πορτοκαλιού χωρίς την άσπρη μεμβράνη; Με ένα μαχαίρι αφαιρέστε αρχικά την εξωτερική φλούδα πηγαίνοντας τόσο βαθιά όσο να εμφανιστεί η πορτοκαλί σάρκα. Με το μαχαίρι ακολουθήστε κατά μήκος τις μεμβράνες που χωρίζουν τις φέτε,ς φτάνοντας μέχρι το κέντρο του πορτοκαλιού. Οι φέτες θα βγουν «καθαρές».

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πανακότα με κόκκινα φρούτα

Πρόκειται για την αγαπημένη μου συνταγή. Πρώτον γιατί η γεύση της είναι «επαγγελματική». Δεύτερον γιατί γίνεται πανεύκολα και τρίτον γιατί είναι άκρως εντυπωσιακή. Τί παραπάνω να ζητήσει μια νοικοκυρά;

ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
5 φύλλα ζελατίνη
150γρ. ζάχαρη
1 βανίλια

Για τη σάλτσα:
500γρ. νερό
250γρ. ζάχαρη
250γρ. κόκκινα φρούτα φρέσκα ή κατεψυγμένα (βατόμουρα, φράουλες)
50γρ. νισιστέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπωλ χτυπήστε ελαφρά με το χέρι τη μισή κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να φουσκώσει λίγο.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε λίγο την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
Σε ένα βαθύ πιάτο μουσκέψτε τις ζελατίνες σε κρύο νερό και όταν μαλακώσουν ρίξτε τις μέσα στη ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε να διαλυθούν. Προσοχή η κρέμα πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστή, δεν θα πρέπει να βράσει.
Αναμείξτε τις κρέμες γάλακτος και προσθέστε και τη βανίλια. Ανακατέψτε να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί και βάλτε την πανακότα σε μια φόρμα και στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Για να φτιάξετε τη σάλτσα βάλτε σε μία κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά ανακατέψτε να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίξτε τα κόκκινα φρούτα και αφήστε 5 λεπτά τη σάλτσα να βράσει. Διαλύστε το νισιστέ σε λίγο κρύο νερό και βάλτε το και αυτό στην κατσαρόλα. Αφήστε όλα μαζί τα υλικά να βράσουν για ακόμη 1- 2 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.
Αφήστε την να κρυώσει.
Προσεκτικά αναποδογυρίστε την πανακότα σε μια πιατέλα και περιχύστε την με τη σάλτσα.

Tip: -Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλική φόρμα, για να βγει εύκολα η πανακότα, βυθίστε την για πάρα πολύ λίγο σε ζεστό νερό.
-Η σάλτσα όταν κρυώσει γίνεται πιο πηκτή. Επίσης πρέπει να είναι πυκνόρευστη. Όταν λοιπόν τη φτιάχνετε, αν νομίζετε ότι δεν είναι αρκετά πηκτή, απλώς προσθέστε λίγο ακόμη νισιστέ. Μην παρασυρθείτε όμως, γιατί θα βγει ζελέ! Μου έχει τύχει!


Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου