Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Συνελήφθησαν κομάντο της SAS στη Λιβύη

Οι αντικαθεστωτικοί φέρονται να κρατούν τους οκτώ βρετανούς κομάντο στη Βεγγάζη, από όπου και η φωτογραφία.Η παρέμβαση της Δύσης στην εξέγερση κατά του Καντάφι επιβεβαιώνεται από δημοσίευμα των λοδρέζικων Sunday Times, στο οποίο αναφέρεται ότι οκτώ επίλεκτοι καταδρομείς της SAS έχουν αιχμαλωτιστεί από τους αντικαθεστωτικούς.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής το CNN μετέδωσε την πληροφορία ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.
Ο υπουργός Αμύνης Λίαμ Φοξ σε σχόλιό του σημείωσε στο BBC: «μπορώ να σας επιβεβαιώσω πως υπάρχει μία μικρή βρετανική διπλωματική ομάδα στη Βεγγάζη. Βρισκόμαστε σε επαφή μαζύ τους, αλλά θα ήταν ακατάλληλο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο γι' αυτό».
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι βρετανοί στρατιωτικοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς, μαζί με διπλωμάτη της χώρας, να έρθουν σε επαφή με τους εξεγερμένους για να τους βοηθήσουν. Κατά την ίδια πηγή, κρατούνται στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης στα ανατολικά της χώρας.
Η βρετανική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος και το υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι «Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να διαψεύσουμε αυτήν την πληροφορία», ενώ το υπουργείο Αμυνας δεν έκανε καμία ανακοίνωση.
Η άφιξη βρετανών καταδρομέων «είχε εξοργίσει αρκετές προσωπικότητες της λιβυκής αντιπολίτευσης, που διέταξαν την κράτηση των καταδρομέων σε μία στρατιωτική βάση», τονίζει το δημοσίευμα, καθώς οι αντίπαλοι του Καντάφι «φοβούνται ότι εκείνος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε απόδειξη για δυτική ανάμειξη προκειμένου να ενισχύσει την υποστήριξη στο καθεστώς του, κεντρίζοντας το πατριωτικό συναίσθημα».
Το Σάββατο, η Αλληλεγγύη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενεύη είχε δώσει στο Reuters την πληροφορία ότι ομάδα «από οκτώ επίλεκτους» στρατιώτες είχε αιχμαλωτισθεί από τους αντικαθεστωτικούς.
Μάχες με όπλα και πληροφορίες στη Λιβύη
Οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο κρίσιμων πόλεων της χώρας, ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό.
Το πρωί της Κυριακής πυκνοί πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Τρίπολη, που ελέγχει η κυβέρνηση, μαζί με κόρνες αυτοκινήτων. Την ίδια περίπου ώρα, η κρατική τηλεόαση μετέδιδε ότι ανακαταλήφθηκαν από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις οι πόλεις Ζαουΐγια και Μιζουράτα, δυτικά της Τρίπολης (όπου το Σάββατο υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις).
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στην ανατολική πλευρά της χώρας το Τομπρούκ βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο και οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν προς τη Βεγγάζη, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, έχοντας μάλιστα ανακτήσει και τη Ρας Λανούφ.
Την τελευταία πληροφορία διέψευσαν οι αντιφρονούντες, που είχαν το Σάββατο τον έλεγχο της περιοχής. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου πρόσθεσε πως «είμαστε πολλοί δημοσιογράφοι σε ξενοδοχείο στη δυτική είσοδο της πόλης και κανείς μας δεν αντιλήφθηκε ορυμαγδό από μάχες».

Τραυματίστηκε Γάλλος δημοσιογράφος
Στις συγκρούσεις στο Μπεν Ζαουάντ, σε απόσταση 100 χλμ ανατολικά της Σύρτης, γενέτειρας του Λίβυου ηγέτη, μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνεται και ένας Γάλλος δημοσιογράφος.
Ο γάλλος δημοσιογράφος διευκρίνισε πως δέχθηκε μία σφαίρα στο πόδι, χωρίς όμως να τραυματισθεί σοβαρά. Όπως δήλωσε μετέβαινε με τους αντικαθεστωτικούς στο Μπεν Ζαουάντ, σε ένα ημιφορτηγάκι, όταν δέχθηκαν την επίθεση. «Δύο σφαίρες έπληξαν την κάμερά μου, η οποία ανατινάχθηκε», τόνισε.

Καντάφι: θα γυρίσουμε σε εποχές πειρατών στη Μεσόγειο
Ο λίβυος ηγέτης παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική Journal du Dimanche και επαναλαμβάνει ότι οι αντιφρονούντες έχουν σχέσεις με την ισλαμική τρομοκρατία.
Η εφημερίδα έχει τίτλο «Ή εγώ ή η Αλ Κάιντα» στη συνέντευξη του Καντάφι που αναρρωτιέται: «Οι δικές μας υπηρεσίες συνεργάστηκαν με τη Δύση. Σας έχουμε βοηθήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Γιατί, λοιπόν, τώρα που πολεμάμε εμείς την τρομοκρατία μέσα στην ίδια μας τη χώρα, τη Λιβύη, κανένας δεν μας βοηθάει, σε αντάλλαγμα;».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι «Θα δείτε τον Ισλαμικό ιερό πόλεμο μπροστά σας στη Μεσόγειο ... οι άνθρωποι του Μπιν Λάντεν θα επιβάλλουν την καταβολή λύτρων σε στεριά και θάλασσα.Θα επιστρέψουμε στις εποχές του Κοκκινογένη, των πειρατών, των Οθωμανών, που επέβαλαν φόρο σε κάθε πλοίο».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει πρωτοφανής εισροή λαθρομεταναστών στις ακτές της Μεσογείου.
Ζήτησε επίσης να πάει στη Λιβύη διεθνής επιτροπή από τον ΟΗΕ ή την Αφρικανική Ενωση, για να ελέγξει επί τόπου την κατάσταση. «Εγώ ποτέ δεν πυροβόλησα κατά του λαού μου! Εδώ στη Λιβύη δεν πυροβολήσαμε κανέναν. Η ερευνητική επιτροπή θα το διαπιστώσει», όπως υποστηρίζει.
Ερωτηθείς παράλληλα για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειάς του, ο λίβυος ηγέτης απάντησε πως ο ίδιος «δεν έχει παρά την τέντα» του. «Προκαλώ όλον τον κόσμο να αποδείξει πως διαθέτω έστω και ένα δηνάριο. Αυτό το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, δεν είναι παρά μία πειρατεία που επιβάλλεται όλο και περισσότερο πάνω στα χρήματα του λιβυκού λαού».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου