Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Ευνοϊκότερα κριτήρια για αναγνώριση της νόμιμης διαμονής των μεταναστών προτείνει, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στη νομοθεσία, ο Συνήγορος του Πολίτη, σε μια προσπάθεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης.
Ο Συνήγορος προτείνει να αναγνωριστεί καθεστώς νόμιμης διαμονής σε εκείνους που έχουν ενταχθεί στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας κι έχουν αναπτύξει δεσμούς λόγω της μακροχρόνιας διαμονής τους, δηλαδή αποδεικνύουν πραγματική εργασιακή σχέση κι έχουν παιδιά που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία.
Η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα εστιάζεται σε αλλοδαπούς που παρέχουν ανασφάλιστη εργασία είτε επειδή έχουν εκπέσει της νομιμότητας είτε επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής για τυπικούς κυρίως λόγους και θεωρεί ότι η Πολιτεία οφείλει να ορίσει τόσο τις προϋποθέσεις όσο και τις διαδικασίες για την εξασφάλιση της νόμιμης διαμονής και εργασίας στη χώρα μας για τους ανθρώπους αυτούς.

Οσον αφορά την ανανέωση της άδειας παραμονής ο Συνήγορος προτείνει:

* Τη μείωση του ελάχιστου χρόνου εργασίας.
* Την αύξηση του ποσοστού εξαγοράς ενσήμων κατ' έτος.
* Την αξιοποίηση της διαδικασίας απόδειξης αδυναμίας εργασίας, η οποία θα δίνει το δικαίωμα της ανανέωσης της άδειας διαμονής.
* Την ανανέωση της άδειας υπό προϋποθέσεις και για ανέργους.
* Τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος που προβλέπεται.
* Τη θέσπιση ενός πιο ευέλικτου συστήματος αλλαγής της ειδικότητας και του σκοπού της άδειας διαμονής.

ΕΛ.ΔΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου