Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Πόλεμος στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Τον ασκό του Αιόλου για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στην αστυνομία, αλλά και για τις «ενδοοικογενειακές» της έριδες και βυζαντινισμούς, άνοιξε η δολοφονία των δύο ειδικών φρουρών της ομάδας ΔΙΑΣ και ο τραυματισμός των άλλων δύο συναδέλφων τους στο μακελειό του Ρέντη.
Οι κραυγές που ακούστηκαν αυτές τις μέρες πάνω από τα πτώματα των δύο νεαρών ειδικών φρουρών, από τη μία αποκάλυψαν μια αστυνομία-ερείπιο και άγνωστες λεπτομέρειες για την οργάνωση και τον εξοπλισμό της.
Πολλές φορές όμως προκάλεσαν δυσφορία στην κοινή γνώμη, που υποχρεώθηκε να παρακολουθεί αντιπαραθέσεις, οι οποίες ξέφυγαν από κάθε όριο, όπως αυτή στο ΜΕGA, μεταξύ του προέδρου της Ενωσης ειδικών φρουρών Βασίλη Ντούμα με τον Αντώνη Λιακόπουλο της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή την αναταραχή, πέρα από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των αστυνομικών, σε κάποιο βαθμό κρύβονται και συμφέροντα ενδοϋπηρεσιακά και συνδικαλιστικά.
Στις επιθέσεις κατά της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας πρωτοστατούσε η Ενωση Αστυνομικών Αττικής, η οποία βέβαια έβγαλε στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση στην αστυνομία, που παραπαίει λόγω οικονομικής κρίσης. Κάποιοι ωστόσο τους καταλογίζουν και «παράπλευρους στόχους», αφού ουσιαστικά καταργούνται με την τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον συνδικαλισμό, το οποίο κατατίθεται αυτή την εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή.

Αλληλοκατηγορίες
Η τροπολογία προβλέπει ότι οι ενώσεις της Αττικής γίνονται πλέον πέντε, ενώ καθιερώνει την απλή αναλογική στις εκλογές, αντί για τις λίστες, ρυθμίσεις που δεν συμφέρουν την τωρινή διοίκηση της Ενωσης. Οι επικριτές τους τους κατηγορούν ότι με τη δυναμική τους εμφάνιση μετά το μακελειό του Ρέντη, κερδίζουν πόντους για το μέλλον και τη συνδικαλιστική τους συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, οι της Αττικής κατηγορούν την Ομοσπονδία, με την οποία βρίσκονται στα μαχαίρια εδώ και πέντε χρόνια, ότι τα έχει κάνει «πλακάκια» με την κυβέρνηση.
Το πιο σοβαρό, πάντως, είναι ότι οι εκρήξεις οργής δημιούργησαν ένα κλίμα «βεντέτας» και πολέμου, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Στην κατεύθυνση αυτή βοήθησαν και οι αρχικές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος έβαλε σε ένα τσουβάλι τους ληστές περιπτέρων με τους τρομοκράτες και έκανε λόγο για «κάποιους που θέλουν να συνεχίσουν τον κύκλο αίματος», γεγονός που φούντωσε την οργή για τη διπλή δολοφονία και εμφανίστηκαν συνθήματα του τύπου «Δεν ξεχνώ, θα εκδικηθώ»?
Ρόλο «πυροσβέστη» επέλεξαν να παίξουν οι ομοσπονδίες αστυνομικών υπάλληλων και αξιωματικών, οι οποίες προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους. Με ανακοίνωσή τους και με εμφανίσεις εκπροσώπων τους στα ΜΜΕ, ζητούσαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και έκαναν έκκληση στους αστυνομικούς να αφήσουν στην άκρη αυθορμητισμούς και κοκορομαχίες, για το καλό του Σώματος.
Αποκορύφωμα αυτής της αναταραχής ήταν η στάση κατώτερων αστυνομικών στην κηδεία του 23χρονου Γιάννη Ευαγγελινέλη στο Περιστέρι, οι οποίοι επιτέθηκαν στον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και «πατέρα» της ομάδας ΔΙΑΣ, Γιάννη Ραχωβίτσα, και στον διοικητή της υπηρεσίας, Γιώργο Σταύρακα, ζητώντας τους να παραιτηθούν.
Αυτό ήταν η αφορμή να τεθεί «στη διάθεση» του υπουργού ο κ. Ραχωβίτσας, για λόγους ευθιξίας, ζητώντας να εξαιρεθεί από τις κρίσεις που άρχισαν χθες, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον κ. Παπουτσή και τελικά παρέμεινε στη θέση του. Το περίεργο είναι ότι τον κ. Ραχωβίτσα αποδοκίμασαν στην κηδεία κυρίως αυτοί που τον στήριξαν στην έμπνευσή του για τη δημιουργία των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ και στην κριτική που είχε δεχτεί, με το σκεπτικό ότι συγκροτήθηκαν βιαστικά και χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση.

Χωρίς κονδύλια
Το μνημόνιο «αφόπλισε» την αστυνομία
Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που ήρθαν στο φως από το ξέσπασμα για τη δολοφονία του 23χρονου Γ. Ευαγγελινέλη και του 23χρονου Γ. Σκυλογιάννη είναι η θλιβερή κατάσταση των μέσων της Αστυνομίας, αφού επίσημα το Αρχηγείο παραδέχτηκε ότι περίπου το 1/4 των μοτοσικλετών της ΔΙΑΣ είναι ακινητοποιημένες λόγω βλαβών, επειδή δεν έχει εγκριθεί κονδύλι 500.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης δεν έχουν παραλάβει ακόμα αδιάβροχα και μπότες, ενώ, όπως λένε οι συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί πληρώνουν από μόνοι τους για συντήρηση των μηχανών ή για αγορά κράνους, αλεξίσφαιρων γιλέκων και άλλων ειδών για την ασφάλειά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περιπολικά και τα οχήματα άλλων υπηρεσιών.
Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία πεθαίνει ένας αστυνομικός την εβδομάδα λόγω πίεσης στη δουλειά, ενώ δύο τον χρόνο πέφτουν στο καθήκον κατά τη διάρκεια βίαιων συμβάντων και συγκεκριμένα από πυροβολισμούς ή τροχαίο την ώρα της καταδίωξης. Με αυτό το σκεπτικό ζητούν να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή για την καταγραφή της κατάστασης και να προχω­ρήσει η ανασυγκρότηση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ παράλληλα ζητούν να μην υπάρξει καμία άλλη περικοπή κονδυλίων για την ασφάλεια και να εξαιρεθεί η Αστυνομία από το σύστημα 5 φεύγουν ένας προσλαμβάνεται, που έχει καθιερωθεί στο Δημόσιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ

4 σχόλια:

  1. ΟΙ ΑΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΛΙΤΗΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,
    ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ
    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΑΓΟΥΛΑ.
    ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΙΑ ΔΕΝ
    ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ.ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΗΚΗ ΠΙΑΤΣΑ
    ΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΟΚΟΥΚΟΥΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ,
    ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ (αλεξη)ΠΟΥ ΤΟΝ
    ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΚΟΠΙΜΑ,
    ΚΑΨΑΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΝ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΡΟΥΘΟΥΝΙ.
    ΡΕ ΤΟΜΑΡΙΑ ΑΛΟΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟ....
    ΝΑΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΕΡΑ.
    ΦΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, δεν τα ξέρω τα συνδικαλιστικά της αστυνομίας και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις αλληλοκατηγορίες, εκείνο που ξέρω είναι ότι δυο νέα παιδιά πριν ακόμη να αρχίσει η ζωή τους, γαζώθηκαν από σφαίρες, γιατί το ελληνικό κράτος και οι κυβερνήσεις που έχουμε εδώ και χρόνια τους αφήνουν ανεκπαίδευτους και απροστάτευτους. Γιατί γι' άλλο λόγο τη θέλουν την αστυνομία και όχι για να πολεμάει το έγκλημα. Θα πρέπει να περάσουμε από τα κροκοδείλια δάκρυα, κύριοι πολιτικοί, στην ουσία του θέματος, που είναι αύξηση των δαπανών για την αστυνομία, ώστε να μην αναγκάζονται να αγοράζουν τον εξοπλισμό τους μόνοι τους, (πού ακούστηκε αυτό), αύξηση του μισθού τους ώστε να ζουν σαν άνθρωποι και να μη βρίσκονται έρμαια στον πειρασμό του λαδώματος από κάθε εγκληματία, καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοια βαριά περιστατικά πριν τους βγάλουμε στο δρόμο σαν πρόβατα σε σφαγή, και επαναπροσδιορισμός του σκοπού ύπαρξης της αστυνομίας. Θέλουμε μια αστυνομία δυνατή, δίπλα όμως στον πολίτη κι όχι απέναντί του, ώστε κι ο πολίτης να νιώθει ασφαλής, αλλά και ο αστυνομικός να χαίρει άκρας εκτιμήσεως απ' τον πολίτη. Κι έχω μια πρόταση από πού μπορούν να βρεθούν αυτά τα χρήματα ή ένα μέρος απ' αυτά τα χρήματα. Καταργείστε τα ΜΑΤ. Δεν προσφέρουν τίποτα στον ελληνικό λαό, κι αυτοί οι ψευτόμαγκες επειδή τους αρέσει να δέρνουν, μπήκαν στα ΜΑΤ για να μπορούν να δέρνουν, να ρίχνουν δακρυγόνα ακόμη και σε συναδέλφους τους, στις πορείες και να διαλύουν ακόμη και τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Δεν είναι αυτός ο ρόλος που πρέπει να έχει η αστυνομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντί να βριζόμαστε καλύτερα να δούμε ποίους ψηφίζουμε στης εκλογές ,δεν μπορεί από την μια να τους φέρνουμε στην βουλή και από την άλλη να τους βρίζουμε ως ανθ,Ελληνες ,εκτός και εάν δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε και είμαστε οι ίδιοι ανθ,Ελληνες , χρόνια τώρα τα όργανα της δημόσιας τάξεις επιλέγονται βάση τον κομματικών τους πιστεύω και κανένας δεν διαμαρτύρεται , κάποτε επιλέγανε βάση του πιστεύω στην Ελλάδα , σήμερα σε πιο κόμμα , λεφτά βρίσκουνε για τα εκάστοτε ξενόφερτα ΜΚΟ δεν περισσεύουνε όμως για τους αστυνομικούς γιατί είναι ( Μπάτσοι ) λες και εάν κυβερνούσανε οι αριστεροί όλα θα ήτανε ονειρικά και άψογα , το πρώτο που θα κάνανε θα γεμίζανε της φυλακές με οπίων μιλούσε κατά του αριστερού συστήματος τους , με την αιτιολογία της προστασίας τον ανθρωπίνων Αξιών και ελευθεριών , όπως στρώνουμε έτσι κοιμόμαστε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΕ 11:53 ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ Η ΕΛΛΑΔΑ,
    ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ Η ΛΙΒΥΗ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ,
    ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.


















    ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ,
    ΚΑΡΥΔΙ.ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΟΙ,
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.
    ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ,
    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΛΙΝΗΣΗ ΤΟ ΚΑΚΟ.
    ΕΠΕΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΨΑΝΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,
    ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΡΑΚΑ,
    ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΑΝ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ
    ΠΡΟΤΩΞΑΔΕΛΦΑ ΤΑ ΣΥΡΙΖΟΚΟΥΜΟΥΝΑ,ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΗ ΡΟΥΘΟΥΝΙ.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ ,ΟΥΤΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.
    ΟΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΟΥ.
    ΗΛΙΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή