Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Δασκαλόπουλος: «Ή αλλάζουμε ή χρεοκοπούμε»

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.«Η θα αλλάξουμε ή θα χρεοκοπήσουμε» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος, με θέμα: «Επιχειρηματικότητα χωρίς Εμπόδια: Ανοίγοντας Δρόμους για την Ανάπτυξη».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εστίασε την κριτική του στο «ανάλγητο κράτος και στην κρατικοδίαιτη οικονομία που έφερε τον τόπο στα όρια της χρεοκοπίας» υποστηρίζοντας ότι «το πάρτυ τελείωσε και ήρθε η ώρα του λογαριασμού και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που μπορεί να δώσει εργασία».
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε κάποιους που υπονομεύουν την προσπάθεια που γίνεται και όπως είπε δεν έχουν καταλάβει τίποτα, τονίζοντας ότι «ή θα αλλάξουμε ή θα χρεοκοπήσουμε».
Ο κ. Δασκαλόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και νόμους αλλά με μικρότερο κράτος που απελευθερώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί μόνο έτσι, όπως είπε, θα δούμε προκοπή.

Παρατηρητήριο Διοικητικών Εμποδίων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανήγγειλε και την ίδρυση Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε στη σημερινή ημερίδα και καταγράφει περισσότερες από 300 «επαφές» των επιχειρήσεων με τους κρατικούς μηχανισμούς, στα στάδια έναρξης, λειτουργίας, ανάπτυξης, μεταβολής και παύσης μιας επιχείρησης.
Επίσης, η μελέτη ξεχωρίζει 7 τομείς στους οποίους θα έπρεπε να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις (ηλεκτρονική τιμολόγηση προϊόντων, ενδοομιλικές συναλλαγές, έγκριση φαρμάκων, έλεγχος ασφάλειας δομικών προϊόντων, έλεγχοι στην παραγωγή τροφίμων και ποτών, έλεγχος τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις εξορυκτικές δραστηριότητες και έκδοση αδειών κυκλοφορίας ΙΧ φορτηγών) στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις προοπτικές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από το τί περισσότερο μπορεί ή πρέπει να κάνει για μας η Ευρώπη, με ή χωρίς το μνημόνιο, με ή χωρίς τους κοινοτικούς μηχανισμούς στήριξης, η σωτηρία μας, η έξοδος από το οικονομικό αδιέξοδο, εξαρτάται από τα δικά μας μυαλά, βρίσκεται στα δικά μας χέρια».

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα λάθη μας»
Στην ίδια ημερίδα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Κανελλόπουλος, τόνισε ότι για όλα τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας η παγκόσμια αγορά είναι ελλειμματική. Παρουσίασε δε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιστροφή της κατάστασης: ενθάρρυνση των διεπαγγελματικών οργανώσεων, ποιοτικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων, κίνητρα για συνεργασία των αγροτικών συνεταιρισμών με τις τοπικές επιχειρήσεις, ίδρυση ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας, δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, προκήρυξη επενδύσεων για μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
«Πληρώνουμε τώρα και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα επόμενα χρόνια τα λάθη της προηγούμενης 25ετίας» ανέφερε ο κ. Κανελόπουλος.
Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Αλέξανδρος Φούρλας σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο επιχειρηματίας να ασχολείται με τη δουλειά του και όχι με το κράτος, ενώ ο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Α. Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι αντί για κινητοποιήσεις για αύξηση του επιδόματος ανεργίας θα έπρεπε να γίνονται κινητοποιήσεις για άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα είναι εφικτή η ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα, μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης. Ανήγγειλε επίσης την απλοποίηση της αγορανομικής νομοθεσίας και των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων καθώς και ίδρυση ενιαίας αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις και δράσεις για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

www.e

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου