Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αιματηρές διαδηλώσεις σε Συρία - Ιορδανία

ΣυρίαΔιαδηλώσεις που οδηγήθηκαν γρήγορα σε συγκρούσεις με την αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας και στην πόλη Σαναμέιν της Συρίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 νεκρούς στη Συρία και περισσότερους από 100 τραυματίες στην Ιορδανία.
Το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, μετέδωσε ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Σαναμέιν προκαλώντας το θάνατο 20 ανθρώπων.
«Υπάρχουν περισσότεροι από 20 μάρτυρες (...) άρχισαν [οι δυνάμεις ασφαλείας] να πυροβολούν στην τύχη», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.
Νωρίτερα Σύρος αντικαθεστωτικός δηλώσει ότι πολλοί διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς που δέχθηκαν στη Σαναμέιν καθώς πραγματοποιούσαν πορεία προς την πόλη Ντεράα.
Ιορδανία
Το βράδυ της Παρασκευής, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την κυβέρνηση της Συρίας να βάλει τέλος τη χρήση βίας κατά την διαδηλωτών όπως και στις συλλήψεις ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απόπειρες της συριακής κυβέρνησης να καταπιέσει και να εκφοβίσει τους διαδηλωτές» δήλωσε ο Κάρνεϊ.

Ιορδανία

Ενας 55χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 130 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Παρασκευή στις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί σε πλατεία στο Αμάν ζητώντας μεταρρυθμίσεις, και των πιστών στην κυβέρνηση δυνάμεων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν στην συνέχεια τη συγκέντρωση των νεαρών διαδηλωτών, και συνέλαβαν πολλούς από αυτούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Η αστυνομία είχε αναπτυχθεί για να προσπαθήσει να ελέγξει την κατάσταση",δήλωσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η πολιτοφυλακή είχε προηγουμένως αναλάβει δράση για να διαλύσει τους διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές τις πλατείας χρησιμοποιώντας αντλίες νερού.
«Υπάρχουν πάνω από εκατό τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρική πηγή.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου