Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Στις κάλπες αύριο οι δικηγόροι

Με κυρίαρχο στοιχείο την πολυδιάσπαση των υποψηφίων προέδρων και συνδυασμών και υπό τη «σκιά» των αντιπαραθέσεων και κινητοποιήσεων για το «άνοιγμα του επαγγέλματος» που δίχασαν το Σώμα, ξεκινούν αύριο οι δικηγορικές εκλογές, που στην Αθήνα (όπως και σε αρκετές άλλες πόλεις) είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί και β’ γύρος. Η εκλογική αναμέτρηση στον ΔΣΑ θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, οπότε θα αναδειχθούν οι 25 σύμβουλοι της νέας διοίκησης, ενώ οι δύο πρώτοι από τους υποψήφιους προέδρους θα αναμετρηθούν σε β’ γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 8 Μαρτίου.
«Φαβορί» για να περάσει στον β’ γύρο φέρεται ο αντιπρόεδρος ΔΣΑ Δ. Βερβεσός (σύμφωνα με δικηγορικές δημοσκοπήσεις), που και στις δύο προηγούμενες εκλογές είχε αναμετρηθεί με τον Δ. Παξινό, συγκεντρώνοντας στον α’ γύρο 20,02% και στον β’ 43,24% το 2008. Στον συνδυασμό του «Αλληλεγγύη Δικηγόρων» μετέχουν εν ενεργεία σύμβουλοι (Θ. Κανελλόπουλος, Θ. Καμενόπουλος, Χ. Τσαγκλή, Ι. Χαρακτινιώτης) κ.ά.

Από τον χώρο της Δεξιάς υπάρχουν δύο βασικοί υποψήφιοι, ο Μ. Ζαφειρόπουλος («Ωρα Δικηγόρων») και ο Ι. Αδαμόπουλος («Κοινωνία Δικηγόρων»). Το 2008 ο Μ. Ζαφειρόπουλος με αρκετές θητείες ως σύμβουλος, συγκέντρωσε 13,37%, ενώ φέρεται να στηρίζεται από στελέχη της ΝΔ (Δ. Αβραμόπουλο, Ε. Μεϊμαράκη κ.ά.) και την Ντ. Μπακογιάννη. Στις εκδηλώσεις του Ι. Αδαμόπουλου (διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών στην προηγούμενη κυβέρνηση το 2009 και Συνήγορος Καταναλωτή) παρευρέθησαν άλλα στελέχη της ΝΔ (Δ. Σιούφας, Π. Παυλόπουλος, Ε. Στυλιανίδης).

Από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο υποψήφιοι είναι ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θ. Σχινάς («Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων») με 11,24% το 2008, ο Αγγ. Βρεττός («Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων») πρώην υποψήφιος δήμαρχος Ν. Σμύρνης που στηρίζεται από το ΚΚΕ, οι επί χρόνια σύμβουλοι Π. Γαλετσέλλης («Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή») με 6,28% στις προηγούμενες εκλογές, ο Μπ. Αναλυτής («Δικηγορική Ανανέωση») με 2,49% το 2008, καθώς και ο Β. Κατσαφάδος («Δικηγόροι σε κίνηση - Δικηγορική συνείδηση») που είχε εκλεγεί το 2008 με το ψηφοδέλτιο του Ν. Κανελλόπουλου, ο οποίος είχε αποσπάσει 10,10%.

Την προεδρία διεκδικούν για πρώτη φορά οι Παν. Περάκης («Αλλάζουμε τώρα! Δικηγόροι 2011»), Δ. Μουστακάτος («Δίκτυο Δικηγόρων»), Κλ. Καραντζάς («Ανεξάρτητη Ενωση Μαχομένων και Νέων Δικηγόρων») και ο Γ. Μαραγκός («Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι») με 1,31% το 2008.
Το «παζλ» των υποψηφιοτήτων συμπληρώνουν δύο συνδυασμοί χωρίς υποψήφιους προέδρους, η «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας» και ο συνδυασμός «Αλμα στο μέλλον - Κίνηση Ανεξάρτητων Δικηγόρων» με 11 υποψήφιους.

25 οι θέσεις στον ΔΣΑ
Οι αριθμοί των εκλογών
Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (δικαίωμα ψήφου έχουν 21.376 δικηγόροι έναντι 20.219 το 2008) κατεβαίνουν 14 υποψήφιοι συνδυασμοί με 12 υποψήφιους προέδρους (οι δύο συνδυασμοί δεν έχουν υποψήφιο πρόεδρο) διεκδικώντας τις 25 θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την προσεχή τριετία. Μετά από τρεις συνεχόμενες θητείες δεν θα είναι υποψήφιος ο μέχρι τώρα πρόεδρος ΔΣΑ Δ. Παξινός, ενώ δεν ευοδώθηκε μία προσπάθεια σύγκλισης παρατάξεων από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου