Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας



Λονδίνο: Η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ίσως μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιοπάθειας, σύμφωνα με ελβετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης συνέκρινε την επίδραση της μαύρης και της λευκής σοκολάτας στην ομαλότητα της αιματικής ροής στις αρτηρίες 20 ανδρών καπνιστών.
Πριν την κατανάλωση 40 γραμμαρίων σοκολάτας, ζητήθηκε από τους καπνιστές να απέχουν από άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα κρεμμύδια, τα μήλα, το λάχανο και τα προϊόντα του κακαόδεντρου για 24 ώρες.
Μετά από δυο ώρες, τα υπερηχογραφήματα αποκάλυψαν ότι η μαύρη σοκολάτα βελτίωσε σημαντικά την ομαλότητα της αιματικής ροής στις αρτηρίες, επίδραση που διήρκεσε οκτώ ώρες.
Οι αναλύσεις δειγμάτων αίματος έδειξαν επίσης ότι η μαύρη σοκολάτα σχεδόν μείωσε στο μισό την δραστηριότητα των αιμοπεταλίων. Τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά από δυο ώρες.
Η λευκή σοκολάτα δεν είχε καμιά επίδραση στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα αιμοπετάλια ή τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών.
Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες επί του θέματος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κλειδί του μυστηρίου βρίσκεται στο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας, το οποίο είναι μεγαλύτερο ανά γραμμάριο από άλλων τροφών και υγρών, όπως το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί και τα μούρα.

health.in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου