Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αποσύρει τα ασθενοφόρα από τα γήπεδα ο Λοβέρδος

Την αποδέσμευση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από τα γήπεδα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας παράλληλα από τους υπεύθυνους των ποδοσφαιρικών ομάδων (ΠΑΕ) καθώς και των ομάδων μπάσκετ (ΚΑΕ) να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά την υγειονομική κάλυψη των διοργανώσεών τους.
«Για κάθε ασθενοφόρο που βρίσκεται σε γήπεδο μένουν ακάλυπτοι 70.000 άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τρίτης με θέμα τα προβλήματα αλλά και τις νέες δράσεις του ΕΚΑΒ. «Καλούμε τους εκπροσώπους των ΠΑΕ και ΚΑΕ να δουν το μείζον αυτό ζήτημα, διότι μπορούν να αναλάβουν το κόστος λειτουργίας των ασθενοφόρων» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
«Η μέγιστη αξιοποίηση των οχημάτων αλλά και του προσωπικού του ΕΚΑΒ είναι προαπαιτούμενα για την είσοδο του ΕΚΑΒ σε μία νέα εποχή, σε αυτή που ορίζουν πλέον οι δράσεις και οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Χρήστος Ροτζιώκος. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τέσσερα σχέδια που υλοποιούνται άμεσα στο ΕΚΑΒ και τα οποία αφορούν: α)την αγορά 200 νέων οχημάτων, β)τη ψηφιακή ενοποίηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ ανά την επικράτεια καθώς και με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του ΕΣΥ, γ)την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου του ΕΚΑΒ με καταγραφή υποδομών και αναγκών, δ)την διά βίου εκπαίδευση των εργαζομένων.

Πληγή για το ΕΚΑΒ οι άσκοπες κλήσεις
Στον καταιγισμό των άσκοπων κλήσεων που δέχεται καθημερινά το ΕΚΑΒ αναφέρθηκε ο κ. Ροτζιώκος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στο κοινό για ορθολογικότερη χρήση της υπηρεσίας. «Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος αποδεικνύονται οι ίδιοι οι χρήστες του, αφού από τις 6.000 κλήσεις που δέχεται καθημερινά το ΕΚΑΒ, μόνο το 10-15% είναι πραγματικά επείγουσες» είπε ο κ. Ροτζιώκος.
Επίσης, σημαντικό πρόβλημα κατά τον ίδιο αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς της υπηρεσίας. Ανέφερε ενδεικτικά ότι από το σύνολο των 750 εργαζομένων- διασωστών της Αττικής, μόνον 37 εξ αυτών προορίζονται για τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μένει αυτή η ευπαθής ομάδα πληθυσμού συχνά ακάλυπτη και να καταφεύγει σε άλλες λύσεις.

Εντατικοί έλεγχοι για κάπνισμα
Αναφερόμενος στην εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από πολλούς μεγάλους δήμους της χώρας ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας, τουλάχιστον στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. «Υπάρχουν καλές προθέσεις από όλους. Πρόβλημα ανακύπτει με το ωράριο των Δημοτικών Αστυνομικών καθώς δεν μπορούν να διενεργούν ελέγχους βραδινές ώρες» είπε ο κ. Λοβέρδος, εκτιμώντας όμως ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την ένταξη στον ελεγκτικό μηχανισμό και των Επιθεωρητών Εργασίας.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Ελληνίδων στην πρόταση του υπουργείου Υγείας να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Περισσότερες από 16.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα επισκέφθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία και υποβλήθηκαν σε τεστ Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας πρόκειται να υλοποιηθεί σταδιακά την επόμενη διετία στην περιφέρεια. Επίσης, δρομολογούνται το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και η Εθνική Καταγραφή της Βιοιατρικής Τεχνολογίας του ΕΣΥ.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου