Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Απολύθηκε διευθυντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος Galileo

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας διαστημικής τεχνολογίας OHB-Systems, Μπέρι Σμούτνι, απολύθηκε σήμερα Τρίτη, έπειτα από δημοσίευση εγγράφων του WikiLeaks στη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, στα οποία χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα Galileo «βλακώδη ιδέα».
Ο Μπέρι Σμούτνι, σε συνομιλία του με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βερολίνο Φίλιπ Μέρφι, το 2009, είχε χαρακτηρίσει "βλακώδη ιδέα" και "κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων", τη δημιουργία για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης του συστήματος δορυφόρων Galileo.

"Αρνήθηκε ότι είπε αυτά τα λόγια. Τον πιστεύουμε, αλλά διακυβεύεται η φήμη της εταιρείας και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος της OHB-Systems, Στέφεν Λόιτχολντ.

Τα σχόλια του Σμούτνι, που δημοσιεύτηκαν από την Aftenposten, είχαν γίνει στις 22 Οκτωβρίου 2009. Σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, ο Μπ. Σμούτνι είχε πει μεταξύ άλλων ότι το Galileo "εξυπηρετεί κυρίως τα γαλλικά συμφέροντα" και ότι η Γαλλία είναι η "Αυτοκρατορία του Κακού σε ό,τι αφορά την κλοπή τεχνολογίας, κάτι που η Γερμανία γνωρίζει".

Τον Ιανουάριο του 2010 η OHB-Systems, θυγατρική της OHB Technology, είχε προκαλέσει αίσθηση εξασφαλίζοντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραγγελία ύψους 566 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει (εξ ημισείας με την Surrey Satellite Technology Ltd) τους 14 δορυφόρους του Galileo, εις βάρος της Astrium, της θυγατρικής του ευρωπαϊκού κολοσσού EADS.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου