Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Καλά, ΕΣΥ θα διατηρήσεις το ιδιωτικό ιατρείο σου

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Το υπουργείο Υγείας επιτρέπει στους γιατρούς-καθηγητές πανεπιστημίου να ιδιωτεύουν, κατά παρέκκλιση νόμου που
ψηφίστηκε πριν από τέσσερις μήνες.
Γην και ύδωρ είναι αποφασισμένο να δώσει το υπουργείο Υγείας στους πανεπιστημιακούς γιατρούς προκειμένου να συμμετάσχουν στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
Γι' αυτό και θα τους επιτρέψει τελικά να διατηρήσουν κανονικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με κάποιος όρους, κατά παρέκκλιση όμως του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

Οι καθηγητές θα έπρεπε από 1/1/2011 να σταματήσουν να ιδιωτεύουν. Στις διαπραγματεύσεις της ωστόσο με τον Α. Λοβέρδο διεκδίκησαν και πέτυχαν τη διατήρηση των ιατρείων τους, προβάλλοντας ακριβώς το ίδιο επιχείρημα το οποίο είχαν διατυπώσει και πριν από μερικά χρόνια επί υπουργείας Αλέκου Παπαδόπουλου: «Τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους για να εργασθούμε».

Τότε είχε δοθεί μια... προσωρινή λύση, που κράτησε κάτι παραπάνω από οκτώ χρόνια. Να διατηρήσουν οι καθηγητές τα ιδιωτικά τους ιατρεία αλλά σε αυτά να εργάζονται για λογαριασμό των νοσοκομείων και να κόβουν και τις σχετικές αποδείξεις. Αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη απώλεια εσόδων για το ΕΣΥ και φοροδιαφυγή, καθώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που έκοβαν αποδείξεις ή εισέπρατταν αυτά που προέβλεπε ο νόμος δηλαδή όχι πάνω από 90 ευρώ. Ελάχιστες ωστόσο ήταν και οι περιπτώσεις που η παρανομία αποδείχθηκε έπειτα από έλεγχο, γεγονός που γνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι πως από Ενορκη Διοικητική Εξέταση που πραγματοποιήθηκε στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, βρέθηκε πως κάποιοι πανεπιστημιακοί έκοβαν 4 και 6 αποδείξεις, μερικές φορές και μία σε διάστημα αρκετών μηνών. Ωστόσο, με βάση το πόρισμα οι ελάχιστες αυτές αποδείξεις που είχαν κοπεί ήταν δικαιολογημένες και οι απαντήσεις των καθηγητών ήταν «καθ' όλα επαρκείς».

Με βάση επίσημα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Υγείας, οι πανεπιστημιακοί γιατροί που πραγματοποιούν απογευματινό ιατρείο φέρονται να εισπράττουν περίπου τα μισά ποσά από ό,τι εκείνοι που εργάζονται μόνο εντός νοσοκομείου.

Οι οριστικές λύσεις για το θέμα αναμένεται να δοθούν αυτήν την εβδομάδα, με το υπουργείο να έχει ως στόχο να διασφαλίσει πως οι καθηγητές δεν θα παρανομούν. Γι' αυτό και προτείνει διάφορες δικλείδες ασφαλείας, τις περισσότερες από τις οποίες όμως δεν αποδέχονται οι πανεπιστημιακοί απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από το σύστημα.

Ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να ετοιμάσουν χώρους προκειμένου να στεγάσουν τα ιατρεία τους, ώστε να καταρριφθεί έτσι και το επιχείρημά τους. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το 80% των διοικητών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αθήνας έχει δηλώσει πως μπορεί να τους εξασφαλίσει μέσα στους επόμενους μήνες. Εως τότε θα έχουν το δικαίωμα να εξετάζουν ασθενείς στα ιατρεία τους, εργαζόμενοι ωστόσο για λογαριασμό του νοσοκομείου τους με τον όρο πως όσες ημέρες θα εργάζονται εκτός θα εργάζονται και εντός. Και επειδή υπάρχουν φόβοι να γίνουμε και πάλι στο... ίδιο έργο θεατές, δεν αποκλείεται να ορισθεί ένα κατώτατο πλαφόν εισπράξεων για το οποίο και θα φορολογούνται οι καθηγητές.

Η υπαναχώρηση του Α. Λοβέρδου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους Δ. Βαρνάβας «η κυβέρνηση περικόπτει με ιδιαίτερη αγριότητα δικαιώματα και απολαβές όλων των κοινωνικών ομάδων, με μόνες μέχρι στιγμής εξαιρέσεις τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Σ' αυτούς επιφυλάσσει πλατιά χαμόγελα, προνόμια και φοροαπαλλαγές. Πρόσφατα προέκυψε και μια τρίτη ομάδα, οι πανεπιστημιακοί γιατροί».

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου