Επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις τοποθετήθηκε σαφώς υπέρ της διεύρυνσης και ενίσχυσης του μηχανισμού σταθερότητας, σε άρθρο του που δημοσιεύουν την Τετάρτη οι Financial Times.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Επίτροπος δίνει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επιμέρους θέματα:
* ενίσχυση των πόρων του Ταμείου για να δανειοδοτεί τις χώρες
* διεύρυνση των πεδίων δραστηριοποίησής του
* ενίσχυση των θεμελίων της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ ώστε να προλαμβάνει κρίσεις
* βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού κλάδου ώστε να τροφοδοτείται με ρευστότητα η πραγματική οικονομία
* προώθηση με ταχείς ρυθμούς για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, για αύξηση θέσεων εργασίας, ενίσχυση της παραγωγικότητας και τελικά βιώσιμς διαχείρισης του δημόσιου χρέους
* αξιοποίηση της κοινής αγοράς ειδικά σε υπηρεσίες, ενέργεια, πνευματική ιδιοκτησία
* σταθερή προσήλωση των εθνικών κυβερνήσεων στη δημοσιονομική πειθαρχία
* μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και νέα δομή στα κοινωνικά επιδόματα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης
* απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις
* μεταρυθμίσεις σε εργασιακά θέματα και συνταξιοδοτικό
Προανήγγειλε επίσης νέο γύρο ασκήσεων αντοχής (stress tests) για τις τράπεζες, οι οποίες θα είναι πιο αυστηρές από εκείνες που έγιναν το 2010.
Η επικείμενη Ετήσια Έκθεση της ΕΕ για την Ανάπτυξη θα αποτελεί μέρος της συνολικής απάντησης στο πρόβλημα του χρέους, καθώς θα «ανοίξει» το ονομαζόμενο ευρωπαικό εξάμηνο (european semester). Αυτό αποτελεί μια προσπάθεια για τον αποτελεσματικό συντονισμό των εθνικών πολιτικών και της πολιτικής της ΕΕ, πριν οι κυβερνήσεις παρουσιάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2012. «Θα παρουσιάζει ένα φάσμα τολμηρών πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στις αγορές κρατικών ομολόγων», τόνισε.
Για την Ελλάδα εξάλλου σημειώνει ότι παρουσιάζει «αξιοθαύμαστη δέσμευση στην οικονομική σταθερότητα, που είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει αποτελέσματα με διάρκεια».
Κλείνοντας το άρθρο, ο Επίτροπος σημείωσε ότι το 2011 θα είναι αναμφίβολα χρονιά πρόκλησης για την ΕΕ, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα μπορούσε να είναι και το έτος που η Ευρώπη ξεπέρασε την κρίση χρέους, αύξησε το δυναμικό ανάπτυξης και μεταρρύθμισε την οικονομική διακυβέρνησή της», προσθέτοντας ότι «είναι αναγκαία μία συνολική απάντηση από την ΕΕ και θαρραλέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα από όλες τις χώρες -μέλη».
Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ (μπορεί θεωρητικά να φτάσει ως τα 750 δισ. ευρώ) και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που δημιουργήθηκε την Ανοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας.
Στο τέλος του 2010 εντάχθηκε στο μηχανισμό και η Ιρλανδία, ενώ η Πορτογαλία δέχεται αυτή την περίοδο ισχυρές πιέσεις για να ακολουθήσει.
http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου