Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Καταστολή και «αντάρτικο» στην πόλη

ΚΑΪΡΟ Με μαζικές συλλήψεις, άγριο ξύλο και συστηματική χρήση δακρυγόνων αντέδρασε στη δεύτερη κατά σειρά αντικυβερνητική «Ημέρα Οργής» χιλιάδων αιγύπτιων πολιτών το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ εφαρμόζοντας ουσιαστικά τις διατάξεις ενός στρατιωτικού νόμου που ισχύει αδιαλείπτως από τη δεκαετία του 1950, βάσει του οποίου όλες οι διαδηλώσεις είναι παράνομες. Σε αντίθεση με τα γεγονότα της Τρίτης πάντως οι διαδηλωτές επέλεξαν χθες να εφαρμόσουν πιο «χαοτικό» σχέδιο: αντί για μια κεντρική συγκέντρωση σε κάθε πόλη πολυάριθμες ομάδες, αποτελούμενες από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα εμφανίζονταν σε προκαθορισμένα μέσω Ιnternet σημεία των πόλεων και δημιουργούσαν φλεγόμενα οδοφράγματα καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων και σκουπίδια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αντιστάθηκαν με πέτρες και ξύλα στις εφόδους των αστυνομικών δυνάμεων.
«Η βασική μας τακτική είναι να εμφανιζόμαστε ξαφνικά σε κεντρικά σημεία χωρίς προειδοποίηση ή ανακοίνωση. Ετσι κερδίζουμε χρόνο και έδαφος» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters νεαρός διαδηλωτής που συμμετείχε στις οδομαχίες έξω από το δικαστικό μέγαρο του Καΐρου- ενώ σοβαρά επεισόδια έγιναν και έξω από το κτίριο της αιγυπτιακής Ενωσης Συντακτών.
Τόσο στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όσο και στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και σειρά μικρότερων πόλεων οι μαχητικές αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις διαλύθηκαν βίαια με τη χρήση κλομπ και δακρυγόνων, ενώ αστυνομικοί με πολιτικά προχωρούσαν σε ομαδικές συλλήψεις.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει πλέον τις 860, με τις 500 εξ αυτών μόνον στο Κάιρο, ενώ μετά τον θάνατο τραυματία διαδηλωτή στο Σουέζ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους τέσσερις: τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός, εκ των οποίων ο ένας αστυνομικός.
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν έξω από το νεκροτομείο του Σουέζ, με τη μητέρα δολοφονημένου διαδηλωτή και εκατοντάδες άλλους να καταριούνται δημόσια τον 82χρονο Μουμπάρακ και τον υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλί ως ηθικούς αυτουργούς του φονικού. «Εϊ, Χαμπίμπ, πες στον αφέντη σου ότι τα χέρια του είναι λερωμένα με το αίμα μας», ήταν το κεντρικό σύνθημα του συγκεντρωμένου πλήθους.
Είχε προηγηθεί «προειδοποιητική» ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, όπου το καθεστώς διευκρίνιζε ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις «δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές» και ότι «όποιος κατεβαίνει αναίτια στον δρόμο θα συλλαμβάνεται πάραυτα».
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται πως επιχείρησε- παρά τις επίσημες διαψεύσεις- επανειλημμένα να μπλοκάρει τη λειτουργία ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Τwitter, σε μια εμφανή προσπάθεια να βραχυκυκλώσει το βασικό μέσο ενημέρωσης και ενδοεπικοινωνίας των διαδηλωτών.

Πάντως ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέντ Ναζίφ εμφανίστηκε κάπως πιο διαλλακτικός, τονίζοντας πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση «προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, αρκεί αυτή να ακολουθεί τη νόμιμη οδό» και έκανε λόγο για «αυτοσυγκράτηση» της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Περιττό ίσως να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Μουμπάρακ διατηρεί τη στήριξη των ξένων «προστατών» της, με πρώτες τις ΗΠΑ: σε χθεσινές δηλώσεις της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το καθεστώς «στενό και σημαντικό σύμμαχο» και περιορίστηκε να ζητήσει από την κυβέρνηση να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να προχωρήσει σε «πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα απαντούν στις ανάγκες του αιγυπτιακού λαού»...
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου