Μάλιστα το 2020 η χονδρεμπορική τιμή
ρεύματος, λόγω και των ρύπων θα έχει εκτιναχθεί κατά 42%, ενώ οι επενδύσεις 21 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ φαντάζουν εξωπραγματικές.Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας Αν. Καλλιτσάντσης, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους εξέφρασε και την αντίθεση των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην πρόταση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ προς την Κομισσιόν για ανταλλαγή ρεύματος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με ενέργεια από παραγωγούς της Ε.Ε.
Ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε ακόμη πως "σ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι εταιρίες μέλη του ΕΣΑΗ έχουν επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ κατασκευάζοντας μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 2.200 MW. Έτσι αφενός συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και αφετέρου προσφέρουν αξιοπιστία και σταθερότητα στο σύστημα ηλεκτροδότησης".
Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ και καθηγητής του ΕΜΠ Μ. Κακαράς παρουσίασε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους διατηρούνται οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να μην απελευθερώνεται και όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ, "ουσιαστικά να διώκονται όσοι επενδύουν σε αυτόν τον τομέα".
Ο κ. Κακαράς υπογράμμισε ότι η παράταση των στρεβλώσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά οδηγεί σε απώλειες για την ελληνική οικονομία, καθώς απαξιώνονται τεχνητά σημαντικές επενδύσεις, παρέχει λάθος σήματα ως προς την ανάγκη και τον χαρακτήρα των απαιτούμενων νέων επενδύσεων, συσσωρεύοντας παράλληλα χρέη και άλυτα προβλήματα, τα οποία απειλούν την μελλοντική επάρκεια και αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και την ομαλή εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η ανάγκη για την εξυγίανση της χονδρεμπορικής αγοράς και τον εξορθολογισμό των υπέρμετρων, μονοπωλιακών χρεώσεων και του παραγωγικού μίγματος, ώστε να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα σταθερότητα στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και μακροπρόθεσμα μείωση των τιμολογίων.
Κατά την παρουσίαση, σημειώθηκε ότι η βιώσιμη λύση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μεγιστοποίηση της χρήσης των νέων, σύγχρονων, αποδοτικών και ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση και για τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ. Σε αυτή τη βάση, απαιτείται ο σχεδιασμός του νέου ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας να δίνει έμφαση στην υψηλή αποδοτικότητα και την ευελιξία των παραγωγικών μονάδων, καθώς και στη μείωση των εκπομπών CO2, ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδεκτή κάλυψη της ζήτησης και η ευστάθεια του δικτύου κατά τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Χρ. Κολώνας
http://www.imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου