Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Δύο Ρώσους διπλωμάτες απέλασε η Ισπανία

ΜΑΔΡΙΤΗ. Δύο Ρώσους διπλωμάτες απέλασε χθες η Ισπανία, προκαλώντας κίνηση αντεκδίκησης από τη Μόσχα, που με τη σειρά της προχώρησε στην απέλαση δύο Ισπανών διπλωματών.
Στους δύο Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν την Ισπανία για «ενέργειες που δεν συνάδουν με την ιδιότητά τους», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Μαδρίτης. Στη διπλωματική «διάλεκτο», ο ευφημισμός αυτός σημαίνει συνήθως κατασκοπεία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι οι διπλωμάτες ειδοποιήθηκαν για την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης πριν από ένα μήνα, ενώ το δελτίο Τύπου του υπουργείου καταλήγει με τη φράση: «Οι δύο κυβερνήσεις εκτιμούν ότι το θέμα έχει κλείσει», καθώς η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Τρινιδάδ Χιμένες στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 17 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Ισπανίας CNI προμήθευσε το υπουργείο Εξωτερικών με αδιάσειστα στοιχεία των παράνομων δραστηριοτήτων των απελαθέντων διπλωματών.

Η ιστοσελίδα WikiLeaks αποκάλυψε στις αρχές του μήνα ότι η Μόσχα και οι μυστικές της υπηρεσίες αξιοποιούν εγκληματικές συμμορίες στην Ισπανία για παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο όπλων. Η εφημερίδα El Pais χαρακτήρισε τις χθεσινές απελάσεις ως το σοβαρότερο επεισόδιο στις σχέσεις των δύο κρατών, μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Μαδρίτης το 1977. Οι δύο απελαθέντες από τη Μόσχα Ισπανοί διπλωμάτες είναι ο πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας Ινάσιο Καρταχένα και ο πρώτος γραμματέας Μπόρχα Κορτές-Μπρετόν. Ο Καρταχένα ασχολούνταν με τη διοργάνωση του επερχόμενου «έτους Ρωσίας» στην Ισπανία το 2011.

Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είχαν υποστεί πλήγμα το 2008, όταν η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει από την εξαγορά της ισπανικής Repsol, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της Μαδρίτης στην προοπτική της εξαγοράς αυτής.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου