Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Γκάλοπ-«χαστούκι» στο πολιτικό σύστημα

Καθολική αμφισβήτηση προς τα κόμματα, ανασφάλεια και φόβος
Μήνυμα καθολικής αποδοκιμασίας και αμφισβήτησης στέλνουν οι Έλληνες προς το πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση της Κάπα Research.


Τα ποσοστά των δύο «κομμάτων εξουσίας» μόλις που ξεπερνούν αθροιζόμενα το 40%. Πρώτο κόμμα εξακολουθεί να παραμένει το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία διαμορφώνεται για πρώτη φορά στο 2%. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό του λευκού και του άκυρου, που για πρώτη φορά φτάνει το 21,2%.

Τα ποσοστά

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 22,2%, έναντι 20,2% της Νέας Δημοκρατίας. Η διαφορά των δύο μονάδων είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τις εκλογές του 2009.

Ακολουθούν το Κ.Κ.Ε. με 8,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία (Ντ. Μπακογιάννη) με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης) με 2,3% και οι Οικολόγοι- Πράσινοι με 2,4%. Το 2,3% δήλωσε «Άλλο κόμμα», το 21,2% λευκό - άκυρο, το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει το 9,4%, ενώ 1,2% δεν απάντησε.

Προηγείται ο Παπανδρέου

Στην ερώτηση «Ποιος είναι για το 2010 ο σημαντικότερος Έλληνας με βάση το έργο και την προσφορά του;», προηγείται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με 34,6%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 10,7%.

Ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να προηγείται και στο ερώτημα «Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός;», αποσπώντας ποσοστό 38,2%, έναντι 25,1% του Αντώνη Σαμαρά.

Το 31% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο πρωθυπουργός τον εκφράζει περισσότερο σε σχέση με τον κ. Σαμαρά, για το λόγο αυτό θα επέλεγε την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου. Αντίστοιχα, το 29,1% προτιμά την πολιτική που προτείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ «Δεν γνωρίζω - δεν απαντώ» δήλωσε το 40%.

Η κρίση

Όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας, το 58,2% θεωρεί ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 33,5%.

Το 60,3% (έναντι 28,7%) τάσσεται κατά ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το 61% λέει «όχι» σε τυχόν επιστροφή στη δραχμή (υπέρ τάσσεται το 28,6%).

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (ποσοστό 91,6%) θεωρούν ότι για τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα ευθύνεται η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή Καραμανλή. Ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση επιρρίπτει το 64,6%.

Το 83,6% θεωρεί υπεύθυνους τους κερδοσκόπους από το εξωτερικό, το 77,5% τις ελληνικές τράπεζες, το 61,5% τη Γερμανία, ενώ «καθένας από μας είναι υπεύθυνος» απαντά το 51,8%.

Φόβος και ανασφάλεια

Από τα ευρήματα της έρευνας καθίσταται σαφές ότι στην κοινή γνώμη επικρατούν τα αισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας, έναντι εκείνων της οργής και της συγκρουσιακής αμφισβήτησης, τα οποία όμως δεν είναι αμελητέα.

Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν πρόθυμοι να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (περισσότεροι από τρεις στους 10) υπερασπίζεται τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και εργοστασίων, πάνω από 20% επικροτεί το κλείσιμο των δρόμων και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, ενώ το 14% αναγνωρίζει τη βία ως μέσο έκφρασης και διεκδίκησης και ένα 10% ανέχεται ακόμη και την πρόκληση ζημιών σε κτίρια και καταστήματα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ουσιαστικά ο κόσμος φοβάται μην χάσει αυτά που έχει και στην πλειονότητά του αυτοσυγκρατείται, αναστέλλει τις πολλές αντιδράσεις, αμφισβητεί και ίσως οικτίρει την πολιτική αλλά δίνει ακόμη ευκαιρίες στην κυβέρνηση και στις συστημικές δυνάμεις ελπίζοντας ενδόμυχα σε διάσωση και σωτηρία της οικονομίας.

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, αισθάνονται μεγαλύτερη απειλή από μια επαπειλούμενη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης παρά από οτιδήποτε άλλο.

Το ευρώ, παρά τα όσα φημολογούνται περί επιστροφής δραχμής, βρίσκεται ψηλά στη συνείδηση των πολιτών. Ποσοστό υψηλότερο του 60% προτιμά το ευρώ και αντίστοιχο ποσοστό δεν συζητεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον πνευματικό κόσμο, τον στρατό, τους επιχειρηματίες, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και λιγότερο την κυβέρνηση, την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη Βουλή, την Εκκλησία, τη δημόσια διοίκηση και σχεδόν καθόλου τα κόμματα, τα συνδικάτα και τα ΜΜΕ.

www.tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. και σιγά να μην εμπιστευόμαστε την κάθε Κάπα Research ή οποιονδήποτε άλλον. Όλοι στο κόλπο είστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή