Μαχαίρι στους μισθούς και απολύσεις σε βάθος έτους στον ΟΤΕ αξιώνει η Deutsche Telekom από την κυβέρνηση.
Η επιμονή της τρόικας για ανατροπές, πέραν από τους μισθούς, και στις εργασιακές σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει ενεργοποιήσει τους Γερμανούς που επιμένουν να ζητούν νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στον ΟΤΕ.
Μπορεί η διοίκηση του Οργανισμού να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, την ίδια ώρα όμως η Deutsche Telekom διαμηνύει ότι, για να παραμείνει υγιής ο ΟΤΕ, θα πρέπει να επέλθει μείωση του προσωπικού και ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η άρση της μονιμότητας για όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προσλήφθηκαν προ του 2005.
Επιστολή
Hδη πάντως, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε τελικά και στη διοίκηση του ΟΤΕ επιστολή με συστάσεις για μείωση αποδοχών, ανάλογες με αυτές που επιβλήθηκαν στις ΔΕΚΟ με το πρόσφατο νομοσχέδιο.
Μάλιστα, το επιχειρησιακό πλάνο των Γερμανών προβλέπει τη μείωση, κατά 1.500 - 2.000 εργαζομένους, του προσωπικού του Οργανισμού, επειδή το μισθοδοτικό κόστος του ΟΤΕ έχει ξεπεράσει και τα επίπεδα προ της μεγάλης εθελούσιας εξόδου, παρά μάλιστα το υψηλό κόστος της (200.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αποχώρησε το 2005).
Ενδεικτικές των γερμανικών πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση για εργασιακές αλλαγές στον ΟΤΕ ήταν οι δηλώσεις του Γκουίντο Κέρκοφ, επικεφαλή επενδύσεων της Deutsche Telekom στη νοτιοανατολική Ευρώπη, για δραστική θεραπεία.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος τόνισε πως στη σταθερή τηλεφωνία υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, επισημαίνοντας ότι το κόστος προσωπικού αποτελεί συνολικά το 37% των εσόδων του ΟΤΕ, ενώ το αντίστοιχο για τον γερμανικό όμιλο κινείται στο 20%.
ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ
Συγχώνευση με Cosmote
Στο όνομα της μείωσης των λειτουργικών δαπανών του ομίλου έχει ενταχθεί στο γερμανικό σχέδιο και η συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote. Η ανάγκη μείωσης του κόστους έχει οδηγήσει τους Γερμανούς στην απόφαση ενοποίησης των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στην Ελλάδα.
Αυτό το μοντέλο έχουν υιοθετήσει και στη Γερμανία, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχει ήδη κάνει η D.T. και στις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ βρίσκονται επί ποδός πολέμου, στέλνοντας μήνυμα αντίδρασης στους βασικούς μετόχους και προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν υλοποιηθούν τα σχέδια των Γερμανών.
ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκληρό παζάρι για το 10% των μετοχών
Η Deutsche Telekom έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως θέλει να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ.
Αυτό μέχρι και τα τέλη του 2011 μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενεργοποίηση από την κυβέρνηση της δεύτερης οψιόν για πώληση επιπλέον 10% των μετοχών, από το 20% που κατέχει σήμερα. Το επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το οικονομικό επιτελείο είναι πως και μετά την πώληση το Δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί το ουσιαστικό δικαίωμα της αρνησικυρίας.
Το «αγκάθι» ήταν και παραμένουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την πώληση. Με την τιμή της μετοχής στα 6.30 ευρώ που είναι σήμερα και καθορισμένο υπερτίμημα βάσει της συμφωνίας μετόχων της τάξης του 15-20% ανάλογα με το χρόνο εξάσκησής του, τα έσοδα από την πώληση δεν θα υπερβαίνουν τα 370 εκ. ευρώ, όταν πέρυσι η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε στα ταμεία 674 εκ. ευρώ από την πώληση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.
Ωστόσο, οι Γερμανοί ζητούν μετ’ επιτάσεως να αυξήσουν το ποσοστό τους, διότι μόνο για φέτος καλούνται να διαγράψουν περί το μισό δισ. ευρώ από την επένδυσή τους στον ΟΤΕ εξαιτίας της απώλειας σημαντικού μέρους της κεφαλαιοποίησης.
Αγοράζοντας και άλλο ποσοστό μετοχών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, θα μειωθεί σημαντικά η μέση αξία κτήσης των μετοχών (27,5-29,75 ευρώ) και δεν θα αναγκασθεί να «σβήσει» μέρος της επένδυσής της. Αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ θεωρείται η πιο «ακριβή» εμπλοκή των Γερμανών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς το 2008 διέθεσε σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου.
Κ. ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου