Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ. Έπεσαν οι υπογραφές ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ FRAPORT - SLENTEL TA 14 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ιδιωτικοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς σήμερα έπεσαν οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πέρυσι τα εν λόγω αεροδρόμια εξυπηρέτησαν 20 εκατ. επιβάτες, στην πλειονότητά τους τουρίστες, με τις προβλέψεις για τις εφετινές αφίξεις να είναι παρόμοιες
Η παραχώρηση για 40+10 χρόνια περιλαμβάνει τα αεροδρόμια του Ακτίου, των Χανίων, της Καβάλας, της Κεφαλλονιάς, της Κέρκυρας, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου. Πέρυσι τα εν λόγω αεροδρόμια εξυπηρέτησαν 20 εκατ. επιβάτες, στην πλειονότητά τους τουρίστες, με τις προβλέψεις για τις εφετινές αφίξεις να είναι παρόμοιες.
 Η ανάδοχος κοινοπραξία Fraport - Slentel προσέφερε εφάπαξ ποσό ύψους 1,2 δις ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 28,5% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. Ταυτόχρονα υπάρχει η δέσμευση για επενδύσεις 330 εκατ. την πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις.
 Τον πρώτο λόγο στην επένδυση θα έχει η Fraport με ποσοστό τουλάχιστον 67% στις εταιρείες παραχώρησης. Ποιοι είναι οι μέτοχοι της Fraport Κύριος μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%). Υπενθυμίζεται ότι η Slentel ανήκει στον Όμιλο Κοπελούζου.
 Η συμφωνία υπογράφηκε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα στους εκπροσώπους του Ταμείου και της κοινοπραξίας. Στο «μενού» των αποκρατικοποιήσεων για το 2016 περιλαμβάνονται -πλην των περιφερειακών αεροδρομίων- τα εξής: -Ελληνικό -Αστέρας Βουλιαγμένης -Αφάντου, Ρόδος -Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) -Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) -Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) -ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ & ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ (ROSCO) -Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου