Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΥΓΕΙΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Πόσο γάλα πρέπει να πίνετε. Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία...

Σε αντιθεση με ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος δεν είναι ωφέλιμη για την ανθρώπινη υγεία ούτε για τα οστά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα Σουηδών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal. Για την ακρίβεια, η έρευνα συνδέει το γάλα με απειλή για την υγεία και με πρόωρους θανάτους αλλά και υψηλότερο κίνδυνο για κατάγματα τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Ο κίνδυνος από το γάλα ενδέχεται να πηγάζει από τα υψηλά επίπεδα λακτόζης και γαλακτόζης, η οποία προέρχεται από διάσπαση της πρώτης.
 Πρόκειται για δύο μορφές σακχάρων που περιέχονται στο γάλα και οι οποίες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, αιτίες και οι δύο θανατηφόρων και χρόνιων ασθενειών. Τι έδειξε η μελέτη Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν οι διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού από δύο ομάδες: η πρώτη περιλάμβανε 61.433 γυναίκες ηλικίας 39-74 ετών και η δεύτερη 45.339 άνδρες ηλικίας 45-79 ετών. Η γυναικεία ομάδα παρακολουθήθηκε επί 20 έτη και η ανδρική επί 11. Η στατιστική ανάλυση για τις γυναίκες έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλατος όχι μόνο δεν μείωνε καθόλου τον κίνδυνο κατάγματος, αλλά μάλλον τον αύξανε. Μέσα σε μια δεκαετία, 42 στις 1.000 γυναίκες που έπιναν πολύ γάλα, έπαθαν κάταγμα, έναντι 35 στις 1.000 που ήταν ο μέσος όρος και 31 στις 1.000 μεταξύ όσων έπιναν λίγο γάλα ή καθόλου.
 Επιπλέον, οι γυναίκες που έπιναν πάνω από τρία ποτήρια γάλα τη μέρα (κατά μέσο όρο 680 μιλιγκράμ), είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (180 γυναίκες στις 1.000) μέσα σε μια δεκαετία, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι (κατά μέσο όρο 60 μιλιγκράμ), από τις οποίες πέθαναν 110 στις 1.000 μέσα στην ίδια δεκαετία, ενώ ο μέσος όρος (ανεξάρτητα από την κατανάλωση γάλατος) ήταν 126 θάνατοι στις 1.000 γυναίκες. Όσες έπιναν πάνω από τρία ποτήρια ημερησίως, είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 60% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου και 15% οποιουδήποτε άλλου κατάγματος, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι τη μέρα, όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας.
 Όσον αφορά στους άνδρες, παρατηρήθηκε επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλατος σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στις γυναίκες (περίπου 10% για τρία ποτήρια και πάνω). Η περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γάλατος συνδεόταν με «ανεβασμένους» βιοδείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής. Πόσο γάλα πρέπει να πίνουμε Η κατανάλωση μόνο ενός ποτηριού γάλατος τη μέρα δεν φαίνεται να αποτελεί οποιοδήποτε πρόβλημα (το πρόβλημα αρχίζει μετά τα δύο ποτήρια), σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία μάλιστα διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο σε όλα τα είδη γάλατος (με πολλά, λίγα ή καθόλου λιπαρά κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες ώστε να στοιχειοθετηθεί μια σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση γάλακτος και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και πρόωρου θανάτου. Διαβάστε πού θα βρείτε το νέο ΑΤΜ γάλακτος στην Αθήνα και την καταγγελία για το γάλα ΔΕΛΤΑ από γνωστό site.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου