Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Σφοδρές αντιδράσεις στα νησιά για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ....

Σφοδρές αντιδράσεις στα νησιά για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ
Αντιδράσεις πυροδότησε η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία άφησε ανοικτό το παράθυρο για αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά, με κυβερνητικούς κύκλους ωστόσο να σημειώνουν αργότερα ότι η κ. Βαλαβάνη εξέφρασε προσωπικές απόψεις, που δεν εκφράζουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, δήλωσε ότι "τ νησιά αυτά αναπτύχθηκαν κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία και γιατί η φύση τα προίκισε". "Δεν θα έρθει κανείς λοιπόν να φορολογήσει το προικιό που έδωσε η φύση και η δουλειά των κατοίκων και να οδηγήσει στην υπανάπτυξη", σημείωσε. Υποστήριξε ακόμη ότι αν πάμε σε αυτή τη λογική "θα πρέπει να έχουμε άλλο ΦΠΑ στην Κηφισιά και άλλο στη Δραπετσώνα, άλλο στη Γλυφάδα και άλλο στο Μοσχάτο, διότι έχουμε άλλο βαθμό ανάπτυξης στις περιοχές αυτές ".
Προέβλεψε ακόμη ότι αν αυτή η αλλαγή του ΦΠΑ υλοποιηθεί, θα γίνει σε όλα τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, ενώ επισήμανε ότι οι επιχειρηματίες σήμερα έχουν πουλήσει που δεν έχουν λάβει υπόψη τους ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ. Ανακοίνωσε τέλος ότι αύριο Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και κάλεσε τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση και να καταψηφίσουν αυτή τη ρύθμιση αν έρθει στη Βουλή. Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς, εκφράζουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με σκοπό να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος οργανώνουν κινήσεις διαμαρτυρίας σε συντονισμό με όλους τους νησιωτικούς δήμους της περιοχής.
Μάλιστα, με επιστολή τους ζητούν από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη συνάντηση μέχρι την Παρασκευή. Μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σε ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, κοντά στη Βουλή. Επίσης, σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου την ημέρα που θα εισαχθεί προς ψήφιση η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, με σκοπό οι βουλευτές του Αιγαίου να τεθούν προ των ευθυνών τους, έναντι των πολιτών των περιοχών που εκπροσωπούν.
 Ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι «δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης σε ό,τι αφορά το καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ». Ανέφερε ότι αυτό που εκ του πονηρού επιχειρείται είναι η διάσπαση του ενιαίου του μετώπου των νησιών. Παράλληλα, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να αποφασίσουν αν στο Νότιο Αιγαίο είμαστε "φοροφυγάδες" και πρέπει να "τιμωρηθούμε" γι' αυτό με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή αν δηλώνουμε υψηλά εισοδήματα, ικανά για να μας έχουν αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι «επιτέλους κάποτε η πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία». Υπενθύμισε τη δέσμευση που είχε αναλάβει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου από τη Ρόδο όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ ούτε στα νησιά ούτε στον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου