Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Ο πλοηγός Διαδικτύου Internet Explorer το πλέον ευπαθές στοιχείο σε ιούς και επιθέσεις των Windows

Ο πλοηγός Διαδικτύου Internet Explorer το πλέον ευπαθές στοιχείο σε ιούς και επιθέσεις των WindowsΑρκετοί χρήστες του πιο διαδεδομένου Λειτουργικού Συστήματος στον κόσμο, που είναι τα «παράθυρα» ή αλλιώς Windows της Microsoft, χρησιμοποιούν τον ενσωματωμένο πλοηγό Διαδικτύου Internet Explorer εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Ο εν λόγω πλοηγός, παρόλο που είναι ο πρώτος στις προτιμήσεις των χρηστών, έχοντας βέβαια χάσει την κορυφαία δημοτικότητα που είχε κάποτε ελέω της αυξημένης αποδοχής των πλοηγών Google Chrome και Mozilla Fifefox, είναι το πλέον ευάλωτο / ευπαθές στοιχείο του Λειτουργικού Συστήματος σε επιθέσεις από χάκερ και μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό.
 Τουλάχιστον αυτό τεκμαίρεται η εταιρεία ESET, που ειδικεύεται σε συστήματα και λογισμικό προστασίας από ιούς, σε μια πρόσφατη έκθεσή της που αναδεικνύει τις κυριότερες τάσεις εκμετάλλευσης κενών ασφαλείας (exploit) και αντιμετώπισης κινδύνων στα Windows κατά το 2014. Στην έκθεση αυτή, οι ερευνητές της ESET αναλύουν τις σημαντικότερες ευπάθειες των Microsoft Windows καταρτίζοντας μία λίστα με τα στοιχεία τους που δέχονται συχνότερα επιθέσεις. Στη λίστα αυτή, ο Internet Explorer βρίσκεται δυστυχώς στην κορυφή. Συγκριτικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, ο αριθμός των επιθέσεων exploit εμφανίζεται αυξημένος κατά το 2014. «Η χρονιά αυτή ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τους χρήστες του Internet Explorer, καθώς η Microsoft εμφάνισε διπλάσιες ευπάθειες σε σχέση με το 2013» αναφέρει η ομάδα Ερευνών της ESET. «Ευτυχώς για τους χρήστες της, για ένα μεγάλο αριθμό των ευπαθειών αυτών κυκλοφόρησαν patch (σσ. ενημερώσεις λογισμικού που διορθώνουν τα κενά ασφαλείας)
μέσα στην ίδια τη χρονιά.» Το πιο γνωστό παράδειγμα ευπάθειας του Internet Explorer σε ότι αφορά «in the wild» exploit αποτελεί το bug «Unicorn». Στην έκθεση περιλαμβάνονται πληροφορίες όχι μόνο για τους κύριους τύπους ευπαθειών που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς στα Microsoft Windows, αλλά και για τις τεχνικές αντιμετώπισης που παρουσίασε η Microsoft, με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Λειτουργικών της Συστημάτων. «Δυστυχώς, πολλοί χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το πεπαλαιωμένο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP, χωρίς χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα τους προστατεύουν από exploit, και επομένως, οι χρήστες αυτοί διατρέχουν συνεχώς το κίνδυνο να μολυνθούν» προσθέτει η ομάδα Ερευνών της ESET.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου