Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Απο τον δικηγορο Παντελη Καμα. .Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΠΛΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!...

Η ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, ως απόρροια της τραγικής δημοσιονομικής κατάστασης το έτος 2009, ήρε την δημοσιονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Το μνημόνιο, είναι γεγονός ότι απηχεί μία νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της οικονομίας, η οποία δεν είναι επαρκής για να μας βάλλει σε άλλη τροχιά.
 Η Ελλάδα, πρέπει να απεγκλωβιστεί από τον έλεγχο των μνημονίων και τον εναγκαλισμό με την τρόικα για να μπορέσει να εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές . Αυτό θα επιχειρηθεί με την ελληνική οικονομία σταθεροποιημένη αλλά όχι και με λυμένα τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Η Ελλάδα έχει ακόμα εμφανές πρόβλημα ανυπαρξίας παραγωγικής βάσης, άρα και ανάγκη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για να την δημιουργήσει. Και βέβαια απαιτείται γενναία μεταρρυθμιστική τομή, με επανασχεδιασμό του Κράτους και κανόνες, στη λειτουργία της αγοράς. Η παραπάνω παραδοχή οδηγεί στην αναγκαιότητα μίας συντεταγμένης και συμφωνημένης εξόδου από το μνημόνιο, η οποία θα συνοδεύεται από επίλυση του ζητήματος του χρέους. Μία τέτοια προοπτική, μπορεί να κρατήσει και ανοιχτή την πρόσβαση στους Κοινοτικούς πόρους αλλά και τη διαπραγμάτευση επιπλέον πόρων για την ανάπτυξη.
 Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, δηλαδή ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης να εξαντλεί τη συνταγματική της θητεία και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στη διαπραγμάτευση. Η χώρα έχει πετύχει μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό επιτεύχθηκε με αιματηρές, κυριολεκτικά, θυσίες των Ελλήνων, και για να είμαστε ακριβείς της πλειονότητας των Ελλήνων. Είναι το δεδομένο, που υποχρεώνει τους πάντες να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα. Είναι το δεδομένο που επιβάλλει στον Ελληνικό Λαό να λέγονται αλήθειες και όχι ψευδείς υποσχέσεις Ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανώς τορπιλίζει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Με όχημα την Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επιχειρεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Την πτώση της κυβέρνησης.
 Παρατείνει δηλαδή την πολιτική αβεβαιότητα, δυσχεραίνει την επίλυση του προβλήματος. Και δυσχεραίνει την επίλυση του προβλήματος αρνούμενος επίσης να συμμετέχει σε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για να καταθέσει τις δικές του απόψεις. Εξελίσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την στρατηγική της ανατροπής ενώ στο εσωτερικό του επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις. Η ηγεσία διατυπώνει το απλοϊκό επιχείρημα, ότι και στο Ευρώ θα κρατήσει τη χώρα και το χρέος θα διαγράψει, προφανώς μονομερώς, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση διατυπώνει την άποψη ότι πρέπει να επιστρέψουμε αν χρειαστεί στη δραχμή.
 Όλα μάλιστα απλουστευτικά διατυπώνονται και παρουσιάζονται ως εύκολα. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις των αντιφατικοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, που ομοιάζει ως δύο κόμματα σε ένα. Είτε πράγματι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις, άλλη της ηγεσίας, άλλης της αντιπολίτευσης , είτε στην πραγματικότητα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει αν κυβερνήσει. Όπως όμως και αν το δει κανείς, πρόκειται για μία διπλή ανευθυνότητα. Διότι είναι ανεύθυνο να προκαλείς ανασταλτικές εξελίξεις όταν η χώρα βλέπει « φως στο τούνελ» και είναι ανεύθυνο να θέλεις να κυβερνήσεις, μέσα στην κρίση όταν δεν ξέρεις τι ακριβώς θα κάνεις. Απέναντι σε αυτή την διπλή ανευθυνότητα, έρχεται να απαντήσει η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Είτε οι βουλευτές, θα αποφασίσουν πολιτική σταθερότητα, είτε θα έχουμε προσφυγή στις κάλπες. Σε αυτήν την περίπτωση ο Ελληνικός Λαό, θα επιλέξει, πορεία στο άγνωστο ή συντεταγμένη έξοδο από το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου