Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Νέα δίωξη για Λαυρέντη Λαυρεντιάδη: ποιες οι βαριές κατηγορίες?....

Νέα δίωξη για Λαυρέντη Λαυρεντιάδη: ποιες οι βαριές κατηγορίεςΝέα ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διαστάσεις του νόμου περί καταχραστών και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ασκήθηκε στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και πέντε στενούς συνεργάτες του.
 Οι νέες κατηγορίες που επιβαρύνουν ως και ποινή ισόβιας κάθειρξης τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη – όπως αναφέρει το TheToc – αφορούν την πώληση της εταιρείας Νεοχημική από το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην αμερικανική επενδυτική εταιρία Carlyle και την επαναγορά της στη συνέχεια από τον ίδιο. Ανάμεσα στις δυο αγοραπωλησίες ο κατηγορούμενος φέρεται να καρπώθηκε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από τραπεζικό δανεισμό.
 Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από μήνυση που κατέθεσαν τον Ιούλιο του 2012 επτά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millennium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα), οι οποίες είχαν δανείσει την Carlyle με 500 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά της Νεοχημικής. Η επενδυτική εταιρεία έβαλε 200 εκατομμύρια ευρώ από ίδια κεφάλαια για να ολοκληρωθεί η πώληση. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν στο δανεισμό, είχαν από την Carlyle επιχειρηματικό σχέδιο για τη Νεοχημική, αλλά η συμφωνία με το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στράβωσε, καθώς οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρείας φέρονται να ζήτησαν την ακύρωση της αγοραπωλησίας, όταν διαπίστωσαν ότι τα δεδομένα που τούς είχε παρουσιάσει η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν αληθή.
 Η εισαγγελέας Ροζαλία Λάλλη που ερεύνησε την υπόθεση έχει στα χέρια της έγγραφα από τη βρετανική δικαιοσύνη, όπου η πολυεθνική προσέφυγε εναντίον του Λαυρεντιάδη και πέτυχε τον συμβιβασμό. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης επέστρεψε τα 200 εκατ. ευρώ που είχε πληρώσει για την αγορά της Carlyle και πήρε την εταιρία του πίσω, η οποία φέρεται σύμφωνα με τη μήνυση των τραπεζών να είχε στα ταμεία της 500 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια.
 Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος ήταν προφυλακισμένος για το οικονομικό σκάνδαλο της PROTON BANK και αποφυλακίστηκε, σύντομα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με ενδεχόμενη προφυλάκιση. Μετά την άσκηση των κακουργηματικών διώξεων σε βάρος του ίδιου και των συνεργατών του, την υπόθεση ανέλαβε η 10η ανακρίτρια, η οποία, όταν συγκεντρώσει τα στοιχεία, θα καλέσει τους κατηγορούμενους σε απολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου