Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΣΜΟΣ. Ο μεγαλύτερος «βαρόνος» ναρκωτικών στα χέρια των αστυνομικών αρχών!...

Στα χέρια των αστυνομικών αρχών έπεσε ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος των αρχών του Μαυροβουνίου, Σαφέτ Κάλιτς, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από πώληση ναρκωτικών. Ο Κάλιτς συνελήφθη στην Αυστρία ύστερα από εντατική πολυετή συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου και των αστυνομικών υπηρεσιών πολλών χωρών. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου επιβεβαίωσε χθες ότι ο Σαφέτ Κάλιτς συνελήφθη στο εξωτερικό με διεθνές ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε το 2011, με αίτημα των αρχών του Μαυροβουνίου και της Interpol. Ο Κάλιτς θεωρείται ύποπτος για ξέπλυμα παράνομων χρηματικών ποσών, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που απέκτησε από την πώληση ναρκωτικών ως αρχηγός της αποκαλούμενης «μαφίας του Ρόζαγιε».
 Ο Σαφέτ Κάλιτς, φερόμενος ως ένας από τους μεγαλύτερους αρχηγούς της μαφίας ναρκωτικών στα Βαλκάνια, θεωρείται ένας από τους στενούς συνεργάτες τους Ντάρκο Σάριτς, φερόμενου ως βαρόνου των ναρκωτικών και ύποπτου για εμπόριο τόνων κοκαΐνης. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Κάλιτς συνελήφθη σε μία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, επικαλούμενα αξιωματικούς της αστυνομίας, αναφέρουν ότι η σύλληψή του έγινε στην Αυστρία. «Ο Κάλιτς είναι ύποπτος ότι διηύθυνε μεγάλο σύστημα ξεπλύματος χρήματος από το 2006 έως το 2011, με τη λήψη δανείων από εμπορικές τράπεζες του Μαυροβουνίου και την αποπληρωμή με παράνομο χρήμα, προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση νόμιμης προέλευσης των χρημάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.
 Ο Κάλιτς έφυγε από το Μαυροβούνιο τον Ιούλιο του 2011 και πιστεύεται ότι κρυβόταν στην Τουρκία. Η σύζυγός του Αμίνα και ο αδερφός του, Μερσουντίν αργότερα συνελήφθησαν στα σπίτια τους στην πόλη Ρόζαγιε. Η δίκη του Κάλιτς και των μελών της οικογένειάς του για ξέπλυμα παράνομου χρήματος ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπιέλο Πόλιε και η έκδοση της απόφασης αναμένεται σύντομα. Με απόφαση των δικαστικών αρχών του Μαυροβουνίου κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Κάλιτς και των συνεργατών του ύψους 22 εκ. ευρώ το 2012. Κατά την ολοκλήρωση της δίκης, η εισαγγελία είπε ότι ο Κάλιτς και η ομάδα του είναι ένοχοι για τα αδικήματα που τους προσάπτονται και ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε ότι το κατηγορητήριο είναι κατασκευασμένο και ότι δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα αποκτήθηκαν με παράνομες δραστηριότητες.
 Τον Κάλιτς είχε ταυτοτοποιήσει το 2003 η σερβική αστυνομία ως έναν από τους αρχηγούς της μαφίας των ναρκωτικών στην πρώην ένωση Σερβίας – Μαυροβουνίου Φέρεται να είχε διασυνδέσεις με την εγκληματική οργάνωση «μαφία του Ζέμουν», η οποία ευθύνεται για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς το 2003. Σε βίντεο από τον γάμο του, που αναρτήθηκε στο ΥouTube τον Μάιο του 2010, εμφανίζονται ως καλεσμένοι μέλη της βαλκανικής αδελφότητας του εγκλήματος, καθώς επίσης και αξιωματικοί από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο BIRN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου