Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Μην ξεχνάτε το εμβόλιο για τη γρίπη! Απο τον βοτανολογο ΝΙΩΤΗ.

Tην εμβολιαστική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εποχικής επιδημικής έξαρσης της γρίπης, καθορίζει, με εγκύκλιό του για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, το Yπουργείο Υγείας. Στην εγκύκλιο, η οποία απευθύνεται σε όλες τις συναρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, γίνεται σαφές ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της εποχικής γρίπης είναι ο εμβολιασμός, που καλύπτει σε ποσοστό περίπου 80% τους εμβολιασθέντες και συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης. Σύμφωνα με το Yπουργείο Υγείας, αυτές οι ομάδες είναι:
 1. Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
 2. Παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως: - Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. - Ανοσοκαταστολή λόγω κληρονομικότητας ή επίκτητου νοσήματος ή θεραπείας. - Μεταμοσχευμένοι. - Κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ). - Χρόνιοι νεφροπαθείς. - Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. - Ασθενείς με νευρομυϊκά χρόνια νοσήματα.
 3. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κυήσεως, λεχωείδες και θηλάζουσες.
 4. Παχύσαρκα άτομα με δείκτη Μάζας Σώματος > 40kg/m2.
 5. Παιδιά με μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας κλπ, χρόνιων νοσημάτων (πχ kawasaki).
 6. Άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών, ή ηλικιωμένα άτομα ή νοσούντες.
Υπ. Υγείας: Μην ξεχνάτε το εμβόλιο για τη γρίπη! 7. «Κλειστοί πληθυσμοί» πχ προσωπικό ιδρυμάτων με εσωτερικούς τροφίμους σε σχολές, ειδικά σχολεία, κλπ.
 8. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι όλων των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως και προσωπικό παροχής κάθε είδους υπηρεσιών, που επισκέπτεται συχνά αυτούς τους χώρους. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος των αντιγριπικών εμβολίων για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές προτάθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό που επιθυμεί να εμβολιασθεί, χωρίς να ανήκει σε μία από τις προαναφερόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, το κόστος του εμβολίου δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ
. Όμως, με δεδομένο το χαμηλό κόστος των εμβολίων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, (περίπου 6 ευρώ κατά μέσο όρο), ο πληθυσμός προτρέπεται να εμβολιασθεί, ακόμα και εάν δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα τα άτομα που, λόγω επαγγελματικών ή άλλων κοινωνικών υποχρεώσεων, βρίσκονται συχνά σε κλειστούς χώρους μαζικών εκδηλώσεων ή χρησιμοποιούν καθημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κάλυψη (ανοσολογική απάντηση), επιτυγχάνεται περίπου σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
 Ο εμβολιασμός μπορεί να διεξαχθεί από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία, μονάδες ΠΕΔΥ, διευθύνσεις δημόσιας υγείας των περιφερειών και ιδιωτικά ιατρεία. Ο ΕΟΦ έχει, ήδη, θέσει σε κυκλοφορία μεγάλες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων, ενώ η συνολική ποσότητα θα ανέλθει περίπου σε 2,4 εκατ. εμβόλια έως το τέλος Οκτωβρίου. Το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα διαθέσει περίπου 25.000 εμβόλια για ανασφάλιστους και άπορους των ομάδων υψηλού κινδύνου.
 Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, επισημαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν σε περίπτωση νόσησης, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, επισημαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

1 σχόλιο: