Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ....

Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.
 Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το ζωντανό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά.
Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του. Φροντίζει την καρδιά Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση.
 Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard. Προφυλάσσει από τον καρκίνο Η πλούσια σε μπρόκολο και κουνουπίδι διατροφή φαίνεται ότι έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
 Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν οι πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου (του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «American Journal of Clinical Nutrition».
 Oι κυριότερες αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου φαίνεται ότι είναι η I3C και η σουλφοραφάνη. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι η I3C μεταβάλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Carcinogenesis».

6 σχόλια:

  1. Μπρόκολο για πρόληψη και αντιμετώπιση καρκίνου ουροδόχου κύστης

    Το μπρόκολο περιέχει ουσίες που πιθανόν να μπορούν να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
    Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις. Δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί κατά πόσο οι ουσίες αυτές δρουν συνεργιστικά ή εάν η κάθε μια από αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή δράση.
    Επίσης παραμένουν ακόμη πολλά άγνωστα σχετικά με τον ακριβή μηχανισμό δράσης δια μέσου του οποίου οι φυτοχημικές ουσίες του μπρόκολου συμβάλλουν στην πρόληψη και στην καταστολή των καρκινικών κυττάρων.
    Το μπρόκολο δεν είναι το μόνο λαχανικό της οικογένειας του, που έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλό κουράγιο σε όλους μας άραγε θα αντέξουμε τα νέα μέτρα η θα πάμε στα θυμαρακια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταυρουλα εμεις ναι !!τα παιδια μας τελος δεν θα αντεξουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα φιλοι.....υπομονη μεχρι νεοτερας, Κανουν πειραματα επανω στην Ελλαδα για να δουν αν και ποσο θα τα αντεξει ο κοσμος για να αρχισουν να τα εφαρμοζουν και στην υπολοιπη ανθρωποτητα. Αυτα ειναι τα αποτελεσματα της παγκοσμιοποιησης. Να ειστε ολοι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή