Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ....Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ.

Ξηροί καρποί:
 Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά Λατρεύετε τα φιστίκια, τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα καρύδια; Έχετε πάθος με τους ξηρούς καρπούς; Λοιπόν πολύ καλά κάνετε! Οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, χαλκού, σεληνίου, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α και Ε και φυσικά λίπους. Μπορούν κάλλιστα λοιπόν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.
Φυσικά πρέπει να προτιμάτε τους ωμούς. Δεν αποτελούν μόνο γευστική απόλαυση σκέτοι ή με το ποτό. Μπορείτε να τους προσθέτετε σε σαλάτες σε σάλτσες αλλά και σε ιδιαίτερα πιάτα με διάφορα λαχανικά. Το κλειδί για τον έλεγχο της πρόσληψης λίπους, είναι να είστε προσεκτικοί στη χρήση προστιθέμενου λίπους. Στις σαλάτες και τις σάλτσες λοιπόν, περιορίστε τον προσθήκη λαδιού, μαγιονέζας ή τυριού. Εάν πάλι τους προτιμάτε σκέτους, μην τρώτε μέσα από το σακουλάκι αλλά σερβίρετε μία-δύο χούφτες και σταματήστε εκεί. Πολύ καλός είναι βέβαια και ο συνδυασμός ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.
Τέλος να μην ξεχνάτε ότι το λίπος των ξηρών καρπών δεν επιβαρύνει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Ναι ή όχι στους ξηρούς καρπούς; Οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε τους ξηρούς καρπούς γιατί πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα παχυντικοί και δεν κάνουν καλό στη υγεία. Ποια είναι η αλήθεια για τους ξηρούς καρπούς; Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί γιατί περιέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες καθώς και φυτικές ίνες. Είναι όμως πλούσιοι και σε λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε άφοβα να τρώμε ξηρούς καρπούς όταν δεν έχουμε πρόβλημα με το βάρος μας ή δεν ακολουθούμε κάποιο ειδικό διαιτολόγιο. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ξηροί καρποί δε συσχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη μια και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά των ξηρών καρπών είναι ακόρεστα. Θα πρέπει μάλιστα να προτιμάμε τους ωμούς από τους ψημένους. Ναι λοιπόν στους ξηρούς αλλά με μέτρο.
Η περιεκτικότητα σε λίπη των κοινών ξηρών καρπών είναι: Αμύγδαλα 50,6%, καρύδια 67,8%, φουντούκια 51,6%, κουκουνάρι 48,3%. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:...μία χούφτα την ημέρα Τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και τα φουντούκια είναι πλούσιες πηγές ενός αμινοξέος, της τυροσίνης, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ιδίως σε γνωσιακά χαρακτηριστικά (μνήμη, αντίληψη κ.ά.). Αποτελεί πρόδρομη ένωση κατεχολαμινών (επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη). Σε καταστάσεις στρες το σώμα μας ξοδεύει πολλές κατεχολαμίνες σε διάφορους ιστούς και έτσι του περισσεύει λίγη για να στείλει στον εγκέφαλο, γι' αυτό και παρατηρούνται γνωσιακά μειονεκτήματα. Αν λοιπόν σε καταστάσεις στρες νιώθετε ότι μειώνεται η απομνημονευτική σας ικανότητα προσθέστε λίγους ξηρούς καρπούς στο διαιτολόγιό σας. Προτιμήστε τους ωμούς από τους καβουρντισμένους γιατί με το καβούρντισμα χάνονται πολύτιμα συστατικά τους. Να τους ζητάτε με λίγο αλάτι, γιατί η μεγάλη κατανάλωση αλατιού είναι επιζήμια για την υγεία μας. Προσοχή στη μεγάλη κατανάλωση γιατί οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες και μπορεί να αυξήσουν το βάρος μας. Σύσταση των ξηρών καρπών σε βιταμίνες και μέταλλα Πωλ Φαρατζιάν MSc Εκτός από την ιδανική σύσταση των ξηρών καρπών σε καλής ποιότητας λιπαρά και φλαβονοειδή, άλλο ένα στοιχείο που τα καθιστά πολύτιμα για την διατροφή μας είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες και μέταλλα. Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας ξηρών καρπών στα πλαίσια ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι παίρνουμε επαρκής ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.
 Ας δούμε αναλυτικά ποιες βιταμίνες μας προσφέρουν οι ξηροί καρποί και ποιος είναι ο ρόλος τους στον οργανισμό μας. • Βιταμίνη Ε Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τις κυτταρικές δομές και το γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψή της προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και πιθανότατα από κάποιες μορφές καρκίνου.
 Θεωρείται επίσης ότι έχει αντιγηραντική δράση και ότι προστατεύει το δέρμα μας από τη πρόωρη γήρανση. Εκτός από τα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο), όλοι οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, ο ηλιόσπορος και τα φιστίκια (αράπικα, Αιγήνης) θεωρούνται πολύ καλές πηγές της βιταμίνης. Συγκεκριμένα μια χούφτα (30 γρ) από τους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς, μας προμηθεύει με το 25-35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. • Βιταμίνες συμπλέγματος Β Οι βιταμίνες της ομάδας αυτής συμμετέχουν σε σημαντικές λειτουργίες του μεταβολισμού μας.
 Η απελευθέρωση ενέργειας από τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών εξαρτάται άμεσα από τις βιταμίνες του συμπλέγματος. Επίσης οι βιταμίνες Β θεωρούνται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την διατήρηση της υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Το φυλλικό οξύ που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β, θωρείται ότι μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για νοσήματα της καρδίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια χούφτα (30γρ) ξηρών καρπών μας προμηθεύει κατά μέσο όρο με το 15-18% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυλλικό οξύ. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες βιταμίνες Β, καλές πηγές τους θεωρούνται τα αμύγδαλα, τα φυστίκια και τα πεκάν.

7 σχόλια:

  1. Ξηροί καρποί: Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά

    Λατρεύετε τα φιστίκια, τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα καρύδια; Έχετε πάθος με τους ξηρούς καρπούς; Λοιπόν πολύ καλά κάνετε! Οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, χαλκού, σεληνίου, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α και Ε και φυσικά λίπους. Μπορούν κάλλιστα λοιπόν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου. Φυσικά πρέπει να προτιμάτε τους ωμούς. Δεν αποτελούν μόνο γευστική απόλαυση σκέτοι ή με το ποτό. Μπορείτε να τους προσθέτετε σε σαλάτες σε σάλτσες αλλά και σε ιδιαίτερα πιάτα με διάφορα λαχανικά. Το κλειδί για τον έλεγχο της πρόσληψης λίπους, είναι να είστε προσεκτικοί στη χρήση προστιθέμενου λίπους. Στις σαλάτες και τις σάλτσες λοιπόν, περιορίστε τον προσθήκη λαδιού, μαγιονέζας ή τυριού. Εάν πάλι τους προτιμάτε σκέτους, μην τρώτε μέσα από το σακουλάκι αλλά σερβίρετε μία-δύο χούφτες και σταματήστε εκεί. Πολύ καλός είναι βέβαια και ο συνδυασμός ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. Τέλος να μην ξεχνάτε ότι το λίπος των ξηρών καρπών δεν επιβαρύνει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

    Ναι ή όχι στους ξηρούς καρπούς; Οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε τους ξηρούς καρπούς γιατί πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα παχυντικοί και δεν κάνουν καλό στη υγεία. Ποια είναι η αλήθεια για τους ξηρούς καρπούς; Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί γιατί περιέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες καθώς και φυτικές ίνες. Είναι όμως πλούσιοι και σε λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε άφοβα να τρώμε ξηρούς καρπούς όταν δεν έχουμε πρόβλημα με το βάρος μας ή δεν ακολουθούμε κάποιο ειδικό διαιτολόγιο. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ξηροί καρποί δε συσχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη μια και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά των ξηρών καρπών είναι ακόρεστα. Θα πρέπει μάλιστα να προτιμάμε τους ωμούς από τους ψημένους. Ναι λοιπόν στους ξηρούς αλλά με μέτρο.

    Η περιεκτικότητα σε λίπη των κοινών ξηρών καρπών είναι:

    Αμύγδαλα 50,6%, καρύδια 67,8%, φουντούκια 51,6%, κουκουνάρι 48,3%.
    ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:...μία χούφτα την ημέρα Τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και τα φουντούκια είναι πλούσιες πηγές ενός αμινοξέος, της τυροσίνης, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ιδίως σε γνωσιακά χαρακτηριστικά (μνήμη, αντίληψη κ.ά.). Αποτελεί πρόδρομη ένωση κατεχολαμινών (επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη). Σε καταστάσεις στρες το σώμα μας ξοδεύει πολλές κατεχολαμίνες σε διάφορους ιστούς και έτσι του περισσεύει λίγη για να στείλει στον εγκέφαλο, γι' αυτό και παρατηρούνται γνωσιακά μειονεκτήματα. Αν λοιπόν σε καταστάσεις στρες νιώθετε ότι μειώνεται η απομνημονευτική σας ικανότητα προσθέστε λίγους ξηρούς καρπούς στο διαιτολόγιό σας. Προτιμήστε τους ωμούς από τους καβουρντισμένους γιατί με το καβούρντισμα χάνονται πολύτιμα συστατικά τους. Να τους ζητάτε με λίγο αλάτι, γιατί η μεγάλη κατανάλωση αλατιού είναι επιζήμια για την υγεία μας.

    Προσοχή στη μεγάλη κατανάλωση γιατί οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες και μπορεί να αυξήσουν το βάρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα παιδια καλο χειμωνα !! και να τα λεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί να είσαι μόνο ένας άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο,
    αλλά μπορεί και να είσαι ολόκληρος ο κόσμος για έναν άνθρωπο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Φιλόσοφε Καλό χειμώνα σε όλη την παρέα,Καλήμερα Καλλίμαχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα στους φιλους, γεια σου Σταυρουλα, γεια σου Νιωτη με τα ωραια σου! Καλο φθινοπωρο σε ολους, Σιγα σιγα θα μπουμε σε ρυθμους χειμωνα δε θα την γλυτωσουμε, παει το καλοκαιρακι εφυγε σαν πουλι. Καλο μεσημερι ναχετε και μιλαμε στην πορεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλο μεσημερι παιδια να ειστε ολοι καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πισω από μια γυναικα που ξεχωρισε βρισκεται ενας αντρας που την παρατησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή