Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ....Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΚΑ!

Η ρόκα
 Η καταγωγή της είναι από τη Νοτιοανατολική Ασία, όμως φύεται ή καλλιεργείται στις περιοχές της Μ
εσογείου και στη Βόρειο Αμερική. Είναι χειμωνιάτικο φυτό, ενώ ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
 Έχει πικάντικη, πιπεράτη και αρωματική γεύση. Η άγρια ρόκα έχει πιο πιπεράτη και πιο έντονη γεύση από την καλλιεργούμενη. Από τους σπόρους της λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς λόγους. Αυτό το ξέρατε; Στην ορολογία των βοτάνων η ρόκα σημαίνει «απάτη», καθώς το βράδυ απελευθερώνει ένα υπέροχο άρωμα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν αποπνέει καμία μυρωδιά.
 Οι θεραπευτικές της ιδιότητες Σύμφωνα με έρευνες, η ρόκα διαθέτει πολύτιμες ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα:
 • Το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους της καταπολεμά τη βρογχίτιδα, το φλέγμα και την καταρροή που προκαλεί το συνάχι.
 • Έχει χωνευτική, διουρητική, τονωτική και καθαρτική δράση.
 • Χρησιμοποιείται ως σιρόπι για τη βραχνάδα.
 • Περιορίζει τη φλεγμονή στο λαιμό και τους βλεννογόνους. Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε: Προτιμούμε την άγρια ρόκα από την καλλιεργημένη, εάν θέλουμε πιο πιπεράτη γεύση. Προσέχουμε τα φύλλα της να μην έχουν τρυπούλες, να είναι δροσερά και φρέσκα (πριν βγάλει άνθη). Τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου, σε μικρά ματσάκια, μέσα σε πλαστική σακούλα, για 3-4 ημέρες.
 Για μεγαλύτερη απόλαυση!
 Ο βλαστός και τα φύλλα της ρόκας τρώγονται φρέσκα, σε σαλάτες, ενώ εμπλουτίζουν τη γεύση πολλών πιάτων (π.χ. σπαγγέτι με ρόκα, ντοματίνια και μοτσαρέλα ή σάλτσα πέστο με ρόκα, αλλά συνδυάζεται και με κρέας κ.λπ.). Στην Ιταλία και την Ισπανία (και στη χώρα μας πλέον) είναι πολύ δημοφιλής μια σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα, λιαστές ντομάτες και ξίδι μπαλσάμισο. Ταιριάζει πολύ με μαρούλι, γλιστρίδα, ντομάτες, άνηθο και φρέσκα κουκιά ή κρεμμυδάκια με σως από ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο
 Μυστικό!
 Για να έχετε όλο το χρόνο φρέσκια ρόκα για τις σαλάτες σας, φυτέψτε σπόρους ρόκας σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Αρκεί μόνο να την ποτίζετε τακτικά. Καλύτερα να τη φυτέψετε χειμώνα, σε ηλιόλουστο σημείο. Μέσα σε 4-5 εβδομάδες θα έχετε φυτά έτοιμα για συλλογή.

3 σχόλια:

  1. Η ρόκα
    Η καταγωγή της είναι από τη Νοτιοανατολική Ασία, όμως φύεται ή καλλιεργείται στις περιοχές της Μεσογείου και στη Βόρειο Αμερική.
    Είναι χειμωνιάτικο φυτό, ενώ ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Έχει πικάντικη, πιπεράτη και αρωματική γεύση.
    Η άγρια ρόκα έχει πιο πιπεράτη και πιο έντονη γεύση από την καλλιεργούμενη. Από τους σπόρους της λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς λόγους.

    Αυτό το ξέρατε;
    Στην ορολογία των βοτάνων η ρόκα σημαίνει «απάτη», καθώς το βράδυ απελευθερώνει ένα υπέροχο άρωμα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν αποπνέει καμία μυρωδιά.

    Οι θεραπευτικές της ιδιότητες
    Σύμφωνα με έρευνες, η ρόκα διαθέτει πολύτιμες ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα:
    • Το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους της καταπολεμά τη βρογχίτιδα, το φλέγμα και την καταρροή που προκαλεί το συνάχι.
    • Έχει χωνευτική, διουρητική, τονωτική και καθαρτική δράση.
    • Χρησιμοποιείται ως σιρόπι για τη βραχνάδα.
    • Περιορίζει τη φλεγμονή στο λαιμό και τους βλεννογόνους.

    Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε:
    Προτιμούμε την άγρια ρόκα από την καλλιεργημένη, εάν θέλουμε πιο πιπεράτη γεύση. Προσέχουμε τα φύλλα της να μην έχουν τρυπούλες, να είναι δροσερά και φρέσκα (πριν βγάλει άνθη).
    Τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου, σε μικρά ματσάκια, μέσα σε πλαστική σακούλα, για 3-4 ημέρες.

    Για μεγαλύτερη απόλαυση!
    Ο βλαστός και τα φύλλα της ρόκας τρώγονται φρέσκα, σε σαλάτες, ενώ εμπλουτίζουν τη γεύση πολλών πιάτων (π.χ. σπαγγέτι με ρόκα, ντοματίνια και μοτσαρέλα ή σάλτσα πέστο με ρόκα, αλλά συνδυάζεται και με κρέας κ.λπ.).
    Στην Ιταλία και την Ισπανία (και στη χώρα μας πλέον) είναι πολύ δημοφιλής μια σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα, λιαστές ντομάτες και ξίδι μπαλσάμισο.
    Ταιριάζει πολύ με μαρούλι, γλιστρίδα, ντομάτες, άνηθο και φρέσκα κουκιά ή κρεμμυδάκια με σως από ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο.

    Μυστικό! Για να έχετε όλο το χρόνο φρέσκια ρόκα για τις σαλάτες σας, φυτέψτε σπόρους ρόκας σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Αρκεί μόνο να την ποτίζετε τακτικά. Καλύτερα να τη φυτέψετε χειμώνα, σε ηλιόλουστο σημείο. Μέσα σε 4-5 εβδομάδες θα έχετε φυτά έτοιμα για συλλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Σε ένα ρομαντικό δείπνο αντί για μαρούλι προτιμήστε τη ρόκα, που όχι μόνο δεν απειλεί τη σεξουαλική σας ορμή αλλά θεωρείται και ιδιαίτερα αφροδισιακή. Για να ενισχύσουν τη διάθεση των ανδρών τους, οι Ιταλίδες μεταδίδουν μια συνταγή από μάνα σε κόρη. Πρόκειται για ένα μείγμα φυτών: άνηθο, εστραγκόν, κάρδαμο, φάβα, καρύδι, κρεμμύδι, τσουκνίδα, μαϊντανό, κουκουνάρι, πράσο και ρόκα (το βασικό συστατικό). Κατά τα άλλα, απαγορευόταν στους στρατιώτες να τρώνε σαλάτα ρόκας για να αποφεύγονται ερωτικές παρεκτροπές που μπορούσε να προκαλέσει η κατανάλωση της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι και αφροδισιακη η Ροκα !!!!!!!!!να νη το ξεχναται????

    ΑπάντησηΔιαγραφή