Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

«Γνωστοί από το 2007 οι ανάπηροι-μαϊμού»

Στα… αζήτητα από το 2007 μέχρι και σήμερα παρέμεναν καταγγελίες της Διεύθυνσης Πρόνοιας της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με αναπήρους-μαϊμού που έπαιρναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.

Η υπηρεσία, έπειτα από ελέγχους, εντόπισε την περίοδο αυτήν περί τα 300 άτομα που επιδοτούνταν για πολλά χρόνια, τα οποία αποδείχθηκε ότι είχαν πεθάνει ή είχαν συνταξιοδοτηθεί.

Διαπίστωσε, επίσης, ότι πολλοί λάμβαναν διπλά προνοιακά επιδόματα, καθώς δήλωναν ψευδείς διευθύνσεις και εμφανίζονταν ταυτόχρονα ως κάτοικοι δύο νομών. Η «επιχείρηση», σύμφωνα με την Πρόνοια, είχε στηθεί με τη βοήθεια γιατρών που χορηγούσαν ψευδείς βεβαιώσεις και γνωματεύσεις σε δήθεν ασθενείς, προκειμένου οι τελευταίοι να εισπράττουν τα προνοιακά επιδόματα, ύψους 350 έως 700 ευρώ μηνιαίως.

Οι έλεγχοι για τους ανάπηρους-μαϊμού, σύμφωνα με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο σε θέματα Πρόνοιας Έφη Βασιλειάδου, έγιναν έπειτα από καταγγελίες στην υπηρεσία της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Όταν οι υπάλληλοι κλήθηκαν να τις διερευνήσουν, διαπίστωσαν ότι πράγματι πολλοί επιδοματούχοι δεν βρίσκονταν στη ζωή, είχαν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια ή είχαν άλλη απασχόληση. Μάλιστα, εντοπίστηκε και δήθεν δικαιούχος που εμφανιζόταν ως τυφλός, ο οποίος προσερχόταν με συνοδό για να πάρει το επίδομά του και στη συνέχεια αναχωρούσε από το κτήριο της Πρόνοιας με πολυτελές αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος! Επίσης, βρέθηκε και ανάπηρος που έπαιρνε επίδομα από το 1984, ενώ, όταν έγινε ο έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι είχε φύγει από τη ζωή.

Η κα Βασιλειάδου, με αφορμή την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων από το Υπουργείο Υγείας, τονίζει ότι από το 2007 η Διεύθυνση Πρόνοιας της πρώην ΝΑΘ είχε ενημερώσει γραπτώς τον τότε υπουργό Νικήτα Κακλαμάνη ότι εντοπίστηκαν δεκάδες εκατοντάδες άτομα που λάμβαναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, ενώ εξέφραζε φόβους ότι πίσω από τις ψεύτικες βεβαιώσεις που προσκομίζουν οι δήθεν άρρωστοι πολίτες κρύβεται κύκλωμα γιατρών, που αμείβεται αδρά για να τις χορηγήσει.

Μάλιστα, φάκελος με τα ίδια στοιχεία είχε αποσταλεί και στους επόμενους υπουργούς Υγείας Δ. Αβραμόπουλο και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ωστόσο η Διεύθυνση Πρόνοιας δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

«Από το 2007 είχαμε επισημάνει το θέμα της παράνομης καταβολής επιδομάτων, όπως και των δηλώσεων ψευδούς διεύθυνσης, που έδινε τη δυνατότητα σε δικαιούχους να τα λαμβάνουν δύο φορές, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας» σχολίασε η κα Βασιλειάδου.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου