Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

«Ένεση» ρευστότητας στη βρετανική αγορά από την Τράπεζα της Αγγλιας

Στην αγορά περιουσιακών στοιχείων προέβη σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα εν μέσω φόβων για διψήφια ύφεση και αρνητικών, εν γένει, επιπτώσεων για την οικονομία της χώρας λόγω της παρατεινόμενης κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας ενίσχυσε τη μάζα νομίσματος σε κυκλοφορία (QE ή Μ3) με επιπλέον 75 δισ. στερλίνες (116 δισ.αμερικανικά δολάρια). Έχει, ήδη, θέσει σε κυκλοφορία άλλα 200 δισ. στερλίνες, με τον πρωταρχικό σκοπό της τόνωσης της εγχώριας ζήτησης.

Στη Βρετανία, ο πληθωρισμός σε 12μηνη βάση εξελίσσεται τώρα με ρυθμό 4,5% (με διπλάσιο του κυβερνητικού στόχου ρυθμό), την ώρα που τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας κυμαίνονται (μετά τον Μάρτιο 2009) στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 0,5% .

Αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν πάντως ότι οι εν λόγω κινήσεις της κεντρικής Τράπεζας «θα έχουν ένα μετριοπαθές αποτέλεσμα», εκτιμούν δε ότι: ο πληθωρισμός στη Βρετανία τελικά μπορεί να επιταχυνθεί, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας δε θα μεγιστοποιηθεί και τέλος, δε θα αυξηθεί η εγχώρια ζήτηση σε επίπεδο κατάλληλο για παρόμοια οικονομική συγκυρία.

Το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας ήταν μόνον 0,1% .
Στο σημερινό ανακοινωθέν της, η Τράπεζα της Αγγλίας επικαλείται "τις εντάσεις στο επίπεδο της διεθνούς οικονομίας, που απειλούν την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας".

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου