Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ.Το μυστικό για να αποφύγετε τις ιώσεις...Απο τον βοτανολογο μας Νιωτη.

Είναι πιο πιθανό να τους αποφύγετε αν πάψετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας υποστηρίζουν οι ειδικοί που τονίζουν ότι δεν αρκεί να πλένετε μόνο συχνά τα χέρια σας, αλλά να τα έχετε και σε απόσταση ασφαλείας από το πρόσωπό σας
 Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases», όταν αγγίζουμε το στόμα και τη μύτη μας, μπορεί να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με βακτήρια και ιούς με τα χέρια μας, τα οποία έχουν μολυνθεί από τα πράγματα που αγγίζουμε.
 Ωστόσο, ειδικά από τις ΗΠΑ, τονίζουν ότι λίγοι αντιλαμβάνονται ότι τα χέρια τους μπορεί να τους αρρωσταίνουν. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθούν τα χέρια ξανά ανάμεσα σε δύο πλυσίματα», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Βλάντιμιρ Αλόνσο, από το Τμήμα Διεθνούς Επιδημιολογίας & Πληθυσμιακών Μελετών στις ΗΠΑ.
 «Όταν είναι η εποχή των λοιμώξεων, όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα, αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε όλοι σοβαρά υπόψη». Ο Αλόνσο και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν παρατηρώντας τους περαστικούς στο μετρό της Ουάσινγκτον και της Φλοριανόπολης στην Βραζιλία πως κατά μέσον όρο άγγιζαν επιφάνειες και κοινόχρηστα αντικείμενα 3,3 φορές την ώρα, ενώ το πρόσωπό τους 3,6 φορές. Με δεδομένο ότι οι ιοί της γρίπης, του κρυολογήματος και των άλλων εποχικών ιώσεων εισέρχονται εύκολα στον οργανισμό από τους βλεννογόνους του προσώπου –
 κυρίως από τη μύτη και το στόμα, ο κίνδυνος να κολλήσουμε από την συνήθεια να αγγίζουμε το πρόσωπό μας αυξάνεται σημαντικά.

6 σχόλια:

  1. Αντισταθείτε στους ιούς με τα όπλα της φύση

    Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα που έχετε καταναλώσει εξαιτίας της ακατάσχετης καταρροής και του συνεχόμενου φτερνίσματος είναι τόσα που ισοδυναμούν με... οικολογικό έγκλημα! Αν η συγκεκριμένη περιγραφή όχι μόνο σας είναι γνωστή, αλλά επαναλαμβάνεται και σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε χειμώνα, μάλλον ήρθε ο καιρός να αναλάβετε δράση... ή να αφήσετε τη φύση να αναλάβει δράση για εσάς.

    Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας
    Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η σωστή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι κάνουν εξαντλητικές δίαιτες, με αποτέλεσμα η πρόσληψη καθημερινής ενέργειας μέσω της τροφής να είναι ανεπαρκής, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από ιούς και λοιμώξεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε όσους είναι παχύσαρκοι και περιλαμβάνουν πολλά λίπη στην καθημερινή τους διατροφή, καθώς με αυτό τον τρόπο επιβαρύνουν το συκώτι τους, η καλή λειτουργία του οποίου συμβάλλει σημαντικά στην προστασία μας από τις ασθένειες. Ακόμη όμως κι αν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ πιθανό να «κολλήσουμε» μία από τις άπειρες ιώσεις που κυκλοφορούν το χειμώνα ή να κρυώσουμε. «Παλιότερα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες με όσα “έβγαζε” ο κήπος τους. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έπιναν χαμομήλι για να μαλακώσουν το λαιμό τους, ενώ στην Κύπρο χρησιμοποιούσαν το ζαμπούκο, γιατί αυτό διέθεταν σε αφθονία στη γη τους. Σήμερα, τα σύνορα έχουν πέσει και σε αυτό τον τομέα. Βότανα, ρίζες και φυτά που δεν φύονται στην ελληνική ύπαιθρο πωλούνται πλέον σε φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα, με αποτέλεσμα οι τρόποι και τα μέσα αντιμετώπισης να έχουν πολλαπλασιαστεί», μας λέει ο κ. Στέλιος Κακαγιάννης, φαρμακοποιός και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας. Αφού, λοιπόν, διαθέτουμε ένα τόσο ισχυρό «φυσικό οπλοστάσιο», ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε προς όφελός μας!

    Φάρμακα από τη γη
    Εχινάκεια: Πριν από μερικά χρόνια, η εχινάκεια ήταν άγνωστη στους Έλληνες. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στην αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίπης. Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Θα τη βρείτε σε διάφορες μορφές: ως ρίζα, βάμμα ή ως αποξηραμένη δρόγη σε κάψουλα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως έγχυμα, αν και πιο δραστική θεωρείται όταν λαμβάνεται σε βάμμα. Για προληπτικούς λόγους, συστήνεται καθημερινή χρήση για 10 έως 20 ημέρες το μήνα, με μια δεκαήμερη διακοπή πριν αρχίσετε ξανά τη λήψη της. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η συνεχής χρήση της για παρατεταμένα διαστήματα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και κάμψη του ανοσοποιητικού, οπότε χρησιμοποιήστε τη με μέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα και καλη εβδομαδα Γιωργο,ειναι τλειο αρθρο και πολυ ενημερωτικο σε ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω φιλε Eagle!! Για τα καλα σου λογια να εισαι καλα!!

      Διαγραφή
  3. Οσο Ζω Ελπιζω και Οσο Ζω Απελπιζωμαι!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα με υγεία πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή