Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Μαζικές συλλήψεις στη Συρία

Οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον Τζορτζ Σάμπρα, μια σημαντική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, στο σπίτι του στη Δαμασκό νωρίς σήμερα, όπως επίσης και έναν δικηγόρο, σύμφωνα με πληροφορίες από αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Σάμπρα, ανώτερο στέλεχος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, συνελήφθη από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού της Συρίας. Ο Αμπντέλ Καρίμ Ριχάουι, επικεφαλής της Συριακής Ένωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Σάμπρα συνελήφθη νωρίς το πρωί «από τις δυνάμεις ασφαλείας που εισέβαλαν στο σπίτι του στη συνοικία Κατάνα», προσθέτοντας ότι τον μετέφεραν «σε άγνωστη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές, οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας διεξάγουν μια εκστρατεία «αυθαίρετων» συλλήψεων σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων συνοικιών της Δαμασκού και της πόλης Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ο δικηγόρος Τζαμάλ Τάχαν συνελήφθη επίσης μέσα στο σπίτι του την αυγή. Ο Τάχαν είναι γνωστός αντιφρονών, σύμφωνα με τη Συριακή Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς χθες, όταν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των παρισταμένων σε μια κηδεία 10 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τη Δευτέρα, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή με έδρα τη Δαμασκό. Διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Χομς, είπαν αντικαθεστωτικοί.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας στη διάρκεια των κινητοποιήσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η κυβέρνηση διαψεύδει τον αριθμό και επιρρίπτει την ευθύνη για τις ταραχές στη χώρα σε «ένοπλους τραμπούκους» και ξένους συνωμότες.

Οι πληροφορίες αυτές είναι δύσκολο να επαληθευτούν, καθώς οι συριακές Αρχές έχουν απαγορεύσει στα περισσότερα ξένα Μ.Μ.Ε. και στις ξένες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την πρόσβαση στη χώρα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου