Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Spiegel: Συνταγματικά «εμπόδια» για το νέο Μηχανισμό Στήριξης

Αρμόδιοι νομικοί της γερμανικής Βουλής διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους για την συνταγματικότητα του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EMS) που θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το σημερινό ταμείο EFSF, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Όπως αναφέρει, ο νέος ο μόνιμος Μηχανισμός θα διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ.
Αποστολή του EMS θα είναι η σταθεροποίηση του ευρώ μέσω της χορήγησης δανείων βραχυπρόθεσμης ή μεσοπρόθεσμης διάρκειας σε όσες χώρες της ευρωζώνης το έχουν ανάγκη. Για το σκοπό αυτό θα έχει στη διάθεση του 500 δισ. ευρώ, το αποθεματικό κεφάλαιο του ταμείου θα ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ ενώ τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτό τον μηχανισμό, θα είναι πιο περιορισμένη από ότι ζητά η Καγκελάριος Μέρκελ.
Όπως αποκαλύπτει όμως, γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής προβάλει πολλούς συνταγματικούς ενδοιασμούς. Η γνωμοδότηση αναφέρει ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη θέσπιση του Μηχανισμού με πλειοψηφία δύο τρίτων, λόγω των εκτεταμένων παρεμβάσεων που θα επέλθουν στην κυριαρχία της γερμανικής Βουλής, όπως στο δικαίωμα της για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. Κάτι που σημαίνει ότι ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Ανγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

www.enet.gr

1 σχόλιο:

  1. "Πτώχευση ρεεε.. Χίλιες φορές πτώχευση!!"
    Να τραβήξουμε το βάσανό μας μόνοι μας, χωρίς να μας τραβάνε το αυτί οι τοκογλύφοι και οι αιματορουφήχτρες της Ευρώπης που νοιάζονται μονάχα πως θα πάρουν τα αιματοβαμμένα «λεφτά» τους»… Στο διάολο και το κωλοευρώ σας, που μας ξαπόστειλε πριν την ώρα μας…
    Στο διάολο κι η Ευρωζώνης σας… Στο διάολο η Ευρώπη της Μέρκελ και του Σαρκοζί… ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!!! Μπας και.....
    σώσουμε το μέλλον των παιδιών μας και τη δική μας αξιοπρέπεια… Αλλιώς βλέπω τους νέοθωμανούς της Δύσης να θρονιάζονται στο σβέρκο μας για 400 χρόνια! Χίλιες φορές λεύτεροι και επαναστατημένοι…. Ίσως οι Αλαφουζοβερέμηδες του μέλλοντος μας κάνουν και ντοκιμαντέρ, για να περιγράψουν τα εγκλήματα του Ελληνικού λαού απέναντι στους Ευρωπαίους ευεργέτες τους…
    “Γαμώ την πίστη σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” να πωλήσουμε την πατρίδα μας με “έναν” κοντζια σκατο-Σουλτά Μαχμούτην Παπανδρέου; Να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρη σας τη Μέρκελ και την Τρόικά σας …την που****να! Άμα ζήσουμε, θα σας γ@****με. Άμα πεθάνουμε θα μας κλάστε τον π***ο”
    Υπογραφή
    Στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης
    Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν

    ΑπάντησηΔιαγραφή