Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ. Καμπάνα 5 εκατομμυρίων......

Καμπάνα 5 εκατομμυρίωνΚαμπάνα 5 εκατομμυρίων Καμπάνα 5 εκατομμυρίων Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016, 22:45 39 Η ώρα του ταμείου έφτασε για τον Θέμο Αναστασιάδη. Παρά την πιεστική προσπάθεια του εκδότη να γλυτώσει τα 4,9 εκατομμύρια ευρώ που του είχαν καταλογιστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με απόφασή της, καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς του και τον υποχρεώνει στην καταβολή ολόκληρου του ποσού αυτού θεωρώντας ότι αποτελεί παράνομο και αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος. Kατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της
Πέμπτης, οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ του καταλογισμού του ποσού των 4.973.500 ευρώΧρειάστηκαν 9 ολόκληρα χρόνια με τον Θέμο Αναστασιάδη να εξαντλήσει όλα τα δικονομικά μέσα, προκειμένου να κλείσει οριστικά η υπόθεση και να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία υψώνει το ανάστημά της διαλύοντας κάθε σκιά που είχε δημιουργήσει η μακρόχρονη καθυστέρηση. Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο όχι μόνο αντιστάθηκε στις φωνές που προσπάθησαν εκβιαστικά να «μπλοκάρουν» τον καταλογισμό των χρημάτων και την επιστροφή τους στα δημόσια ταμεία, αλλά έστειλε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρήσουν στο μέλλον ακριβώς το ίδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ του καταλογισμού του ποσού των 4.973.500 ευρώ, κρίνοντας πως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν τα χρήματα από τον εκδότη. Είχε προηγηθεί η αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει ο Θέμος Αναστασιάδης σε μια προσπάθεια αφενός να κερδίσει χρόνο και αφετέρου να αναζητήσει «συμμάχους» στην απόσειση του ποσού αυτού.
 Αν και κατάφερε, πάντως, ο εκδότης να... εξασφαλίσει «αθωωτική» εισήγηση, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με μία εμπεριστατωμένη απόφασή της, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης. Με την αίτησή του ο Αναστασιάδης ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση που είχε εκδοθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με την οποία παρουσίασε αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος ύψους 4.973.500 ευρώ. Τα έωλα επιχειρήματα Το παραπάνω ποσό προέκυψε κατόπιν έρευνας στις καταθέσεις που έγιναν από τον εκδότη και τη σύζυγό του στην τράπεζα BNP Paribas στις 20 Ιουλίου 2007 ύψους 2.486.000 ευρώ αλλά και στον προσωπικό του λογαριασμό που ανοίχτηκε στην ίδια τράπεζα στις 23 Ιουλίου 2007 στον οποίο κατατέθηκαν 2.487.500 ευρώ. Αρχικά ο Θ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα προήλθαν από τον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη, ο οποίος, σύμφωνα με τον εκδότη, αγόρασε μετοχές της εταιρείας «Πρώτο Θέμα».
 Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, η εν λόγω συναλλαγή δεν έγινε ποτέ. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι όλα τα χρήματα προέρχονται από νόμιμα και φορολογημένα εισοδήματα, ισχυρισμός που επίσης κατέπεσε στο δικαστήριο, καθώς αποδείχθηκε ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά αποτελούν νέα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν. Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι είχε στο σπίτι του το τεράστιο χρηματικό ποσό ως «μαξιλάρι ασφαλείας». Όπως αποδείχθηκε όμως από τον έλεγχο και αναφερόταν στην απόφαση που εξέδωσε τότε το Ελεγκτικό Συνέδριο τα εν λόγω ποσά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από νόμιμες πηγές εσόδων και ως εκ τούτου καταλογίστηκαν σε βάρος του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος προχώρησε στην καταβολή ορισμένων δόσεων, στο πλαίσιο συμβιβασμού με την αρμόδια ΔΟΥ, που προέβλεπε την πληρωμή περίπου 1,3 εκατ. ευρώ.
 Τα ποινικά «μπερδέματα» του εκδότη για την υπόθεση αυτή έχουν ωστόσο τελειώσει, μετά την αρχειοθέτηση της σχετικής δικογραφίας. Η «βόλτα» στα Γαλλο-ελβετικά σύνορα και οι «μαύρες σακούλες» Υπενθυμίζεται ότι εκτός όμως από τις καταθέσεις, ο εκδότης κατευθυνόμενος προς τη Γαλλία κατελήφθη στις 29 Οκτωβρίου 2007 στο Τελωνείο γαλλο-ελβετικών συνόρων, από αρμόδιους υπαλλήλους των τελωνειακών Αρχών της Vallard, να κατέχει τρεις επιταγές συνολικής αξίας περίπου 1.100.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 3.800 ευρώ σε μετρητά. Πιο συγκεκριμένα, κατείχε τρεις επιταγές ποσού 760.000 ευρώ, 158.000 δολαρίων και 185.000 λιρών Αγγλίας καθώς και 3.800 ευρώ μετρητά. Αυτό που κίνησε την περιέργεια των Αρχών ήταν ότι για τα χρήματα αυτά δεν είχε προβεί σε καμία δήλωση.
 Ουδείς μπορεί να ξεχάσει το διπλό σκάνδαλο: Το οδοιπορικό με τις μαύρες σακούλες αδήλωτων χρημάτων σε υποκατάστημα της τραπέζης BNP στο Κολωνάκι και τις δημοσιεύσεις των ροζ πτυχών της ερωτικής ζωής του ατυχούς κ. Ζαχόπουλου… Ο Θέμος Αναστασιάδης εντοπίστηκε στα γαλλο-ελβετικά σύνορα πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε γίνει η αποκάλυψη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για τις καταθέσεις του εκδότη με τις «μαύρες σακούλες» στην BNP. Μία υπόθεση για την οποία επικρατούσε αρχικά σιγή ιχθύος με χαρακτηριστική την επίσκεψη του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κουκουδήμου («διαμεσολαβητή» του πρώην επικεφαλής της ΥΠΕΕ, Σπύρου Κλαδά), στο σπίτι του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για να αποσιωπηθεί το σκάνδαλο, όπως επιθυμούσε η τότε κυβέρνηση, αλλά η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Με την εμπλοκή του ονόματος του Θέμου Αναστασιάδη στην πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων εκατομμυρίων» (καταθέσεις μετρητών στην B.N.P. Paribas, Ιούλιος του 2007) και τις παρεμβάσεις για αποσιώπηση, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποχώρησε από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Τις μετοχές του αγόρασε αργότερα ο Γ. Μπόμπολας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου