Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Κέντρα καταγραφής με ηλεκτρικά καλώδια κατασκευάζει η Τουρκία για τους μετανάστες που θα επιστραφούν από την Ελλάδα...

Η Τουρκία ετοιμάζει δύο κέντρα καταγραφής για τους μετανάστες που πρόκειται να επιστραφούν στη χώρα από την Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας που έχει στόχο να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή και τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι. Η Τουρκία αναμένει την επιστροφή μεταναστών, Σύρων ή άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι διέσχισαν το Αιγαίο με προορισμό την Ελλάδα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της συμφωνίας αυτής που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως οι ακριβείς συνθήκες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν αυτές οι επιστροφές.
 Εργασίες άρχισαν στο θέρετρο του Τσεσμέ (επαρχία Σμύρνης) που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο, δήλωσε ο δήμαρχός του. Μάνικες νερού και ηλεκτρικά καλώδια εγκαταστάθηκαν σ' έναν χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως κέντρο, διευκρίνισε ο δήμαρχος Μουχιτίν Νταλγκίτς μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή. Θα έχει σκηνές, στις οποίες δημοσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να δακτυλοσκοπούν τους μετανάστες και να τους καταγράφουν, και χώρους υγιεινής.
 Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν στο γεγονός ότι τα κέντρα αυτά δεν είναι καταυλισμοί προσφύγων, αλλά χώροι από τους οποίους αυτοί που καταγράφονται θα μπορούν στη συνέχεια να στέλνονται σε καταυλισμους προσφύγων, το ταχύτερο δυνατόν. "Μόλις καταγράφονται και εξετάζεται η κατάσταση της υγείας τους, θα στέλνονται στους καταυλισμούς", διευκρινίζει ο δήμαρχος του Τσεσμέ. "Θα πράξουμε ούτως ώστε να παραμένουν εδώ όσο το δυνατόν λιγότερο". Πολλοί αιρετοί αξιωματούχοι των παραλιακών πόλεων της δυτικής Τουρκίας εκφράζουν φόβους πως ο τοπικός πληθυσμός θα αντιδράσει σε μια ξαφνική συρροή μεταναστών, η οποία μπορεί επίσης να τρομάξει τους τουρίστες.
 Αιρετοί αξιωματούχοι του Δικελί, βορειότερα και απέναντι από τη Λέσβο, έκαναν επίσης γνωστό ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής στην περιοχή για τους μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα. Όμως εικόνες που μεταδόθηκαν χθες Παρασκευή από το τουρκικό κανάλι NTV έδειχναν μια άδεια αλάνα στον χώρο που προορίζεται για το κέντρο υποδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου