Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ...Κούρεψαν τις συντάξεις ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ - ΣΤΑ 392,7 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Κουρεμένα ποσά θα λάβουν όσοι ανήκουν στην… πολύπαθη ομάδα των συνταξιούχων, καθώς από σήμερα εφαρμόζεται το μέτρο της αύξησης εισφορών υγείας, η οποία είναι 6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές. Κουρεμένα ποσά θα λάβουν όσοι ανήκουν στην… πολύπαθη ομάδα των συνταξιούχων, καθώς από σήμερα εφαρμόζεται το μέτρο της αύξησης εισφορών υγείαςΗ ρύθμιση εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου (για Ιούλιο και Αύγουστο θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε τρεις ισόποσες δόσεις, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).
 Τα ποσά είναι ανταποδοτικά, καθώς θα πηγαίνουν στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και στις παροχές υγείας, και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό ή στο χρέος. Με το εν λόγω μέτρο υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Πλήγμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους Η μείωση ισχύει από τον Ιούλιο του 2015 και ισοδυναμεί με μείωση της καθαρής σύνταξης κατά 2% για τους περίπου 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη (δηλαδή κάποιος που παίρνει σύνταξη 600 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 12 ευρώ) και άλλο ένα 6% επί του ποσού της επικουρικής, για όσους λαμβάνουν επικουρική (δηλαδή κάποιος που παίρνει 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική, θα επιβαρυνθεί με 24 ευρώ. Αντίστοιχα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.250 θα υποστεί μείωση 35,6 ευρώ μηνιαίως, καθώς η παρακράτηση υπολογίζεται στο μικτό ποσό των 1.780 ευρώ που λάμβανε πριν αφαιρεθούν οι περικοπές που προβλέπει το μνημόνιο)
. Το μέτρο ψηφίστηκε με τον νόμο 4334 της 16ης Ιουλίου 2015 και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να αποτρέπει την άμεση μείωση του ΕΚΑΣ που περιλάμβανε το mail Χαρδούβελη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της κατώτατης σύνταξης (από 486 σε 392,7 ευρώ) έχει εφαρμογή σε όσους βγουν σε σύνταξη μετά την 1/1/2015 και γίνεται αναλογικά μόνο για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά. Οι συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου ξεκίνησαν να πιστώνονται από χθες το βράδυ, ενώ οι συντάξεις του ΟΑΕΕ θα καταβληθούν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου