Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ. Γλίτωσε τη θανατική ποινή ΚΑΘΕΙΡΞΗ 25 ΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΟΡΣΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

Αιγυπτιακό δικαστήριο μετέτρεψε σήμερα Τρίτη την καταδίκη σε θανατική ποινή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε ισόβια κάθειρξη. Η καταδίκη αφορά σε κατηγορίες που του αποδόθηκαν περί συνωμοσίας με τη Χαμάς και τη Χεσμπολάχ κατά της Αιγύπτου. Αναλυτές αναφέρουν ότι η ποινή αυτή αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25 χρόνια φυλάκιση. Αναλυτές αναφέρουν ότι η ποινή αυτή αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25 χρόνια φυλάκιση
Στις 2 Ιουνίου το δικαστήριο της Αιγύπτου είχε αναβάλει την έκδοση της οριστικής απόφασης σχετικά με τη θανατική ποινή που είχε προταθεί να επιβληθεί εις βάρος του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και δύο άλλων υψηλόβαθμων ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο εισηγήθηκε την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Μόρσι έπειτα από την καταδίκη του ιδίου και των συγκατηγορούμενών του -συμπεριλαμβανομένου του πνευματικού ηγέτη της Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε- για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η απόφαση ανατέθηκε στη συνέχεια στον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου, την ανώτερη θρησκευτική εξουσία στη χώρα, για μια μη δεσμευτική γνώμη.
 Ο δικαστής Σααμπάν ελ-Σάμι δήλωσε στις 2 Ιουνίου ότι το δικαστήριο έλαβε υπ' όψιν του τη γνώμη του Μουφτή και χρειαζόταν χρόνο για να την εξετάσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη σήμερα και ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, ενώ το στέλεχος Χάιρατ ελ-Σάτερ και άλλα δύο μέλη καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου