Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΜΠΑΣΚΕΤ. Λύγισε στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ" ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ THΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ

Το όνειρο του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του τέταρτου ευρωπαικού πρωταθλήματος της ιστορίας του «ξεθώριασε» στο «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες», καθώς η Ρεάλ νίκησε με 78-59 τους Πειραιώτες στον μεγάλο τελικό του Final 4 της Euroleague και στέφθηκε πρωταθλήτρια μετά από 20 χρόνια. Τα λάθη, η αστοχία του Ολυμπιακού στα τρίποντα και στις βολές και τα πολλά χαμένα ριμπάουντ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των ΜαδριλένωνΟι «ερυθρόλευκοι» δεν τα πήγαν άσχημα στην άμυνα, δεδομένου ότι απέναντί τους είχαν την υπερηχητική «βασίλισσα», ωστόσο τα λάθη, η αστοχία τους στα τρίποντα και στις βολές και τα πολλά χαμένα ριμπάουντ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Μαδριλένων, που πανηγύρισαν το 9ο ευρωπαϊκό τους και το πρώτο μετά τον τελικό του 1995 στη Σαραγόσα.
 Μεγάλη συμβολή στη νίκη της Ρεάλ είχε ο Κάρολ, ο οποίος στο τρίτο δεκάλεπτο, κι αφού η ομάδα του Σφαιρόπουλου είχε κάνει το come back στο παιχνίδι, κατάφερε με 11 προσωπικούς του πόντους -και 16 συνολικά- να αλλάξει το μομέντουμ. MVP του τελικού αναδείχθηκε ο Νοτσιόνι, οποίος σε 23 λεπτά είχε 12 πόντους (1/3δ., 2/3τρ., 4/4β.), 7 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 2 ασίστ και 2 μπλοκ. Από τον Ολυμπιακό ο Λοτζέσκι ήταν πρώτος σκόρερ με 17 πόντους, 11 πρόσθεσε ο Πρίντεζης, ενώ ο Σπανούλης έμεινε στους 3.
 Αξιο αναφορας το γεγονός ότι ο διεθνής σέντερ, Γιάννης Μπουρούσης έγινε ο πέμπτος Έλληνας παίκτης που κατακτά την Ευρωλίγκα με ξένη ομάδα. Ο αγώνας Ο Ολυμπιακός, ο οποίος παρατάχθηκε με τους Ντάνστον, Πρίντεζη, Ντάρντεν, Σπανούλη και Μάντζαρη στο παρκέ, μπήκε νωθρά στο παιχνίδι και βρέθηκε να χάνει με 6-1, ωστόσο ο Λοτζέσκι, ερχόμενος από τον πάγκο, έδωσε λύσεις και με προσωπικούς πόντους έβαλε μπροστά την ομάδα του στο σκορ (13-12). Οι Πειραιώτες μάλιστα παίζοντας καλή άμυνα προηγήθηκαν με 17-12, ενώ έκλεισαν την πρώτη περίοδο, όντας μπροστά στο σκορ με 19-15 μετά από καλάθι του Πέτγουεϊ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκουστάβο Αγιόν χρεώθηκε γρήγορα με 2 φάουλ και ο Πάμπλο Λάσο έριξε στο παρκέ τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος όμως πέρασε γρήγορα στον πάγκο, καθώς έφτασε κι αυτός στα 2 φάουλ. Στις αρχές της δεύτερης περιόδου οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να προηγούνται με έξι πόντους (21-15), ωστόσο τότε ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, Γιόνας Ματσιούλις, βοήθησε τους Μαδριλένους στο σκοράρισμα και με δικό του τρίποντο ισοφάρισε σε 22-22. Ένα αντιαθλητικό φάουλ του Πέτγουεϊ πάνω στον Νοτσιόνι ήταν η αρχή της κυριαρχίας της Ρεάλ, με τους Παπαπέτρου και Αγραβάνη να περνούν στο παρκέ για να τρέξει η ομάδα του Πειραιά, αλλά να βγαίνουν σύντομα. Από το 24-25 με μία βολή του Ντάνστον, ο Ρούντι Φερνάντεθ και η... παρέα του «έτρεξαν» επιμέρους σκορ 8-1 και έκαναν το σκορ 32-26, με τον Ρίβερς να εκτελεί από τα 6.75, γράφοντας το 35-28 υπέρ της «βασίλισσας» στο ημίχρονο.
 Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εξαιρετικά άστοχοι σε βολές (6/14) και τρίποντα (2/11) στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, μετρώντας παράλληλα και 10 λάθη. Στο τρίτο δεκάλεπτο οι Μαδριλένοι με τρίποντο του Ρούντι Φερνάντεθ έφτασαν για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό πόντων, κάνοντας το σκορ 40-29. Σε εκείνο το σημείο του ματς πάντως οι Πειραιώτες, μετά την είσοδο του Σλούκα, αφυπνίστηκαν και με ένα σερί 11-0 σε 4 λεπτά, «προσπέρασαν» με 41-40, την ώρα που ο Φελίπε Ρέγες συμπλήρωνε τέσσερα φάουλ και αποσυρόταν στον πάγκο. Κι ενώ το κατάμεστο από φίλους της Ρεάλ, «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» είχε σιγήσει, ο Τζέισι Κάρολ του έδωσε και πάλι πνοή καθώς με 3 σερί τρίποντα και 11 συνολικά πόντους έκανε το σκορ 51-44. Οι Μαδριλένοι με το μομέντουμ να είναι και πάλι με το μέρος τους, ξέφυγαν με επτά πόντους (53-46), εκμεταλλευόμενοι φυσικά τα 10/25 τρίποντα έναντι τα 4/15 που είχε ο Ολυμπιακός (10/21), έχοντας παράλληλα και 11 επιθετικά ριμπάουντ έναντι πέντε των Πειραιωτών.
 Ο Νοτσιόνι στη συνέχεια οδήγησε τη Ρεάλ στο +10 (56-46), ο φιλότιμος Χάντερ με δύο σερί καρφώματα μείωσε σε 56-50, ωστόσο οι Ισπανοί κατάφεραν να κρατούν μία διαφορά ασφαλείας περίπου μέχρι τα μισά (62-55) του δεκαλέπτου. Ο Αργεντινός και πάλι από τα 6,75μ. έκανε το 65-55 με 3:45’’ να απομένουν για το τέλος και με τον Ολυμπιακό να είναι άστοχος στις απέλπιδες προσπάθειες να κάνει ακόμη μία μεγάλη ανατροπή, οι παίκτες του Λάσο κατάφεραν να επικρατήσουν με το πλασματικό 78-59, επιστρέφοντας στην κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης μετά από 20 χρόνια.

1 σχόλιο: