Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Παρεμβάσεις στο παρά πέντε για συμφωνία ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ BRUSSELS GROUP ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΖΑΚ ΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έκανε τόσο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Παρέμβαση της Α. Μέρκελ ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αποκαλύπτει ισπανική εφημερίδαΗ ισπανική εφημερίδα, αφού αναλύει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, αναφέρει πως πλέον, με τη βεβαιότητα ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές των καλοκαιρινών υποχρεώσεών της προς την ΕΚΤ και την πίεση από την Ουάσινγκτον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έλαβε την απόφασή της. Όπως αναφέρει η El Mundo: «Φτάνει πια! Είπε η Μέρκελ.
 Οι υπουργοί Οικονομικών εχουν ήδη ενημερωθεί από τους ηγέτες τους και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πάρει και οδηγίες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επιτυχώς μέσα στις επόμενες ημέρες! Από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας γίνονταν στα χαρακώματα. Η Αθήνα, ακολουθώντας τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε ακούραστα να υπάρξει πολιτική συμφωνία, δηλαδή σε υψηλό επίπεδο. Οι υπουργοί Οικονομικών, με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεναν ότι το ελληνικό θέμα θα έπρεπε να λυθεί σε επίπεδο Eurogroup». Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών, οι υπουργοί Οικονομικών λαμβάνουν μηνύματα από τους ηγέτες τους για να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες. «Θα υπάρξει πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. (...) Θα κλείσουμε την αξιολόγηση του παρόντος προγράμματος, θα εκταμιευθούν τα χρήματα και έπειτα θα διαπραγματευτούμε τρίτο πακέτο» ανέφερε η ίδια πηγή στην El Mundo.
 Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μία ολοκληρωτική αλλαγή προσέγγισης και παραδείγματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «άμεση πολιτική συμφωνία» που βρίσκεται στο τραπέζι δεν προϋποθέτει αναγκαστικά μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Οι ηγέτες της ΕΕ είναι προγραμματισμένο να βρεθούν στα τέλη Ιουνίου. Θα ήταν μία πολύ μεγάλη παραχώρηση προς κάποιον που δεν έκανε τα όσα προβλεπόταν να κάνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές που εκτιμούν ότι η συμφωνία ενδεχομένως να κλείσει και στο Eurogroup, ίσως στις 18 Ιουνίου, ίσως και λίγο αργότερα. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, συζητήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και η βιωσιμότητα του χρέους. Παρότι η συμφωνία δεν έχει ακόμα σαφή μορφή, σχολιάζει το δημοσίευμα, θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να ανοίξει την «κάνουλα» της ρευστότητας προς την Ελλάδα μέσω διάφορων μηχανισμών, όπως η άρση του «κουρέματος» στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εκταμίευση των πόρων θα βοηθούσαν την χώρα να μην καταρρεύσει μέσα στο καλοκαίρι. Λιου:
 «Να μετακινηθούν όλοι από τις θέσεις τους για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα» Να μετακινηθούν από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια κρίση ζήτησε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες με την Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους, δήλωσε ο Λιου στο τέλος της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη. «Πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις» πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση να «επιλυθεί» το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου