Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΦΠΑ: ποια προιόντα παίρουν αυξήσεις – φωτιά. Τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης

Το ΦΠΑ αποδεικνύεται το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. Οι δανειστές επιμένουν και δεν κάνουν αποδεκτές τις Ελληνικές προτάσεις. Μάλιστα πιέζουν για δύο συντελεστές ΦΠΑ. Η νέα πρόταση για ΦΠΑ με που έρχεται στο τραπέζι είναι έναν χαμηλό συντελεστή στο 11% ή 12% και έναν αυξημένο στο 23%. Αυτά αυτόματα σημαίνει σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θα προκληθούν μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Φάρμακα, βασικά είδη διατροφής, βιβλία και εφημερίδες που υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή 6,5% θα πάρουν φωτιά αφού με συντελεστή ΦΠΑ στο 11% ή και 12%.
 Η πρόταση αυτή καταργεί και τον μεσαίο συντελεστή του 13% που ισχύει σήμερα και στον οποίο υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση, τα ξενοδοχεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κόμιστρα ταξί, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό και καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, θέατρα και λουλούδια. Έτσι τίθεται το ερώτημα αν όλα αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα μεταφερθούν στον χαμηλό συντελεστή 11% ή στον υψηλό με 23% που θα προκαλούσε κατακόρυφη αύξηση της τιμής τους. Η Αθήνα εμφανίζεται αρνητική και απορρίπτει την πρόταση των δανειστών. Επιπλέον επιμένει στην πρότασή της για την ύπαρξη τριών συντελεστών ΦΠΑ.: 7% (από 6,5% αρχικά) για φάρμακα, τρόφιμα κλπ, 14% και ανώτατος συντελεστής 22%, ενώ φαίνεται να αποδέχεται την κατάργηση της έκπτωσης 30% στα ελληνικά νησιά.
 Ειδικότερα, στα νησιά του Αιγαίου φαίνεται ότι η πρόταση να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 16%, 9% και 5% που ισχύουν σήμερα κερδίζει έδαφος και αναζητούνται τρόποι ανακούφισης των μόνιμων κατοίκων. Το σενάριο που υπάρχει θέλει τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 22% σε προϊόντα να περιλαμβάνει ακίνητα, καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμούς τηλεφωνίας, ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, απορρυπαντικά, πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, κτηματομεσίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου