Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Συναλλαγές με πιστωτική σε 23 νησιά ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ "ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ" ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 70 ΕΥΡΩ

Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί το σενάριο της υποχρεωτικής χρήσης «πλαστικού χρήματος» για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε ελληνικά νησιά.
 Σε 23 νησιά επιβάλλεται το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικών στις συναλλαγές άνω των 70 ευρώΑρχικά, παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται θετικοί σχετικά με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
 Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στοχεύει να καταστήσει υποχρεωτική την πληρωμή λογαριασμών με «πλαστικό χρήμα» σε 23 νησιά, όσα, δηλαδή, υπολογίζεται ότι έχουν σήμερα πληθυσμό άνω των 3.000 ατόμων. Η λίστα με τα νησιά στα οποία πιθανότατα θα εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο:
 Άνδρος
 Θάσος
 Ικαρία
 Κάλυμνος
 Κάρπαθος
 Κως
 Λέρος
Λέσβος
 Λήμνος
 Μήλος
 Μύκονος
 Νάξος
 Πάρος
 Πάτμος
 Ρόδος
Σάμος
Σαντορίνη
Σκιάθος
 Σκόπελος
 Σύμη
Σύρος
 Τήνος
Χίος
 Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είναι αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενστάσεις Ωστόσο, καταστηματάρχες θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, θεωρώντας ανέφικτη την έναρξη ισχύος του από αυτό το καλοκαίρι.
 Οι βασικές τους διαφωνίες σχετίζονται με το: πώς θα υποχρεωθούν να συναλλάσσονται αποκλειστικά με τραπεζική κάρτα, για παράδειγμα, οι Ρώσοι που αντιπροσωπεύουν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία τουριστών του νησιού - σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες της τοπικής τουριστικής αγοράς, οι Ρώσοι συναλλάσσονται, κατά βάση, με μετρητά πώς θα αναγκαστούν ηλικιωμένοι να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με τραπεζική κάρτα. Παράλληλα, επισημαίνουν: τον κίνδυνο να αυξηθεί η φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι οι καταστηματάρχες θα... μπαίνουν στον πειρασμό να εξυπηρετούν τους πελάτες που δεν διαθέτουν κάρτα με μετρητά και χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις το ενδεχόμενο το μέτρο να επιβληθεί και στους μόνιμους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου