Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Γλίτωσε τη φυλακή o Παπακωνσταντίνου!....

Αυλαία έπεσε στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή στον Παπακωνσταντίνου - ένοχος για πλημμέλημαΤο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην υπουργό για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος (φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή), ωστόσο κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία για το οποίο και διωκόταν. Ομόφωνα το δικαστήριο αναγνώρισε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
 Ο κ. Παπακωνσταντίνου άκουσε όρθιος την απόφαση, ενώ η εισαγγελέας ζήτησε να μην του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, καθώς «η υπόθεση και η δίκη κόστισε στον ελληνικό λαό, σε ταλαιπωρία και σε χρήμα», όπως είπε. Ο πρόεδρος, Νίκος Πάσσος, απευθύνθηκε στον Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας: «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του κ. κατηγορούμενε. Με την ευχή να αποτελέσει έναν οδηγό για την υπόλοιπη ζωή σας αν και όπως έχω αντιληφθεί έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικός γιατί ενδεχομένως να εκτελεστεί και αυτή η ποινή, εάν διαπράξετε άλλο αδίκημα. «Μηκέτι αμαρτάνετε». Όπως φάνηκε, οι ψήφοι των δικαστών του Συμβουλίου Επικρατείας και του πρόεδρου Ειδικού Δικαστηρίου Νίκου Πάσσου οδήγησαν εκτός φυλακής τον πρώην υπουργό. Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε: -Νόθευση εγγράφου που αφορά στην αφαίρεση των ονομάτων: Ένοχος κατά πλειοψηφία για πλημμέλημα, ενώ τρία μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστεί για κακούργημα κάτι που θα τον οδηγούσε στις φυλακές. Η πλειοψηφία ανέφερε: Το usb αποτελεί έγγραφο με εκδότη τις Γαλλικές αρχές.
 Ο ίδιος διέγραψε τρία αρχεία. Είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα γι’ αυτό αφαίρεσε τα ονόματα, ενώ δεν αποδείχτηκε ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ σε βάρος του δημοσίου. Πέντε μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη πως έπρεπε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος. Δυο μέλη είχαν την άποψη πως δεν υφίσταται καν έγγραφο για να νοθευτεί. Συνήγοροι υπεράσπισης: Δεν αμφισβητήθηκαν το ήθος, η εντιμότητα και η αξιοπρέπεια του Παπακωνσταντίνου Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δήλωσαν: Βασίλης Δημακόπουλος:
Το δικαστήριο μετά από μια μακρά, νηφάλια και εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε σε μια κρίση με ισχυρή μειοψηφία η οποία θέτει ευθέως αν αμφιβόλω την ενοχή. Από την απόφαση βεβαιώθηκε οτι δεν είχε την ιδιοτέλεια να οφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο. Και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το δημόσιο. Όλα αυτά πιστοποιούν το ήθος του για το οποίο η υπεράσπιση διατηρεί την υπερηφάνεια της Τάκης Βασιλακόπουλος: Είμαι ευτυχής που με αφορμή αυτό το δικαστήριο γνώρισα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Για το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια του που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από το δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά θέλω να πω η ζέση και το Μάνος αυτών που προκάλεσαν το θέμα οδυνεν όρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου