Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ. Η NSA κατασκόπευε τη Wikipedia ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ο συνιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Γουέλς δήλωσε σίγουρος ότι ο οργανισμός του μπορεί να νικήσει το πρόγραμμα μαζικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) στη νομική μάχη που έχει ήδη ξεκινήσει. Και αυτό επειδή έχει αποδείξεις ότι η κατασκοπεία αυτή έχει προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό. Ο Γουέλς πιστεύει πως η υπόθεση θα φτάσει ως το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο λόγω των συνταγματικών παραβιάσεων που επισημάνθηκαν, μετέδωσε το Reuters.
 Οι ιδρυτές της Wikipedia υποστηρίζουν ότι η μαζική παρακολούθηση της κίνησης στο διαδίκτυο από τη NSA παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαιΗ αγωγή κατά της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποβλήθηκε την Τρίτη από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση στην οποία ανήκει η εγκυκλοπαίδεια του Ίντερνετ «Wikipedia», με αφορμή το πρόγραμμα μαζικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αγωγή του Wikimedia Foundation υποστηρίζεται από άλλους οκτώ οργανισμούς ανάλογης εμβέλειας. Το ίδρυμα Wikimedia υποστηρίζει ότι η μαζική παρακολούθηση της κίνησης στο διαδίκτυο από τη NSA παραβιάζει την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και την τέταρτη τροπολογία, που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην ατομική ασφάλεια έναντι παράλογων ερευνών και κατασχέσεων.
 Το καταγγελλόμενο πρόγραμμα επιτήρησης της NSA καταγράφει τις επικοινωνίες με «μη Αμερικανούς πολίτες», προκειμένου να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες. «Παρακολουθώντας τη "ραχοκοκαλιά" του διαδικτύου, η NSA ασκεί πιέσεις στη "ραχοκοκαλιά" της ίδιας της δημοκρατίας» ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ιδρύματος η Λίλα Τρετίκοφ, επικεφαλής του Wikimedia. «Η Wikipedia βασίζεται στις ελευθερίες της έκφρασης, της έρευνας και της πληροφόρησης. Με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, η NSA απειλεί την πνευματική ελευθερία που αποτελεί βασική αρχή για την ικανότητα των ανθρώπων να δημιουργούν και να κατανοούν τις πληροφορίες» εξήγησε η ίδια. Η παρακολούθηση αυτή δεν συνάδει με την άδεια που έδωσε το Κογκρέσο το 2008 και παραβιάζει την 1η και 4η τροπολογία. Επιπλέον, επειδή πρόκειται για προγραμματισμένη παρακολούθηση που έχει παραγγελθεί από το «Foreign Intelligence Surveillance Court – FISC» χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος ή έστω υπόθεση, το πρόγραμμα παρακολούθησης παραβιάζει και το τρίτο άρθρο του Συντάγματος.
 «Καταθέτοντας αυτήν την αγωγή εκ μέρους των αναγνωστών μας και των συντακτών σε όλο τον κόσμο, προτάσσουμε ότι η παρακολούθηση διαβρώνει τη βασική αρχή του διαδικτύου, ότι είναι ένας ανοικτός χώρος συνεργασίας και πειραματισμού χωρίς κανέναν φόβο» τόνισε η Τρετίκοφ. «Σταματήστε την κατασκοπεία σε βάρος των χρηστών της Wikipedia» Με άρθρο τους στους «New York Times» που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου, οι ιδρυτές της Wikipedia Τζίμι Γουέλς και Λίλα Τρετίκοφ ανακοινώνουν την υποβολή της μήνυσης εναντίον της αμερικανικής εθνικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας, «για την προστασία των 500 εκατομμυρίων πολιτών που χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή αυτή ιστοσελίδα κάθε μήνα».
Στο άρθρο τους προσθέτουν πως «αυτό γίνεται επειδή απειλείται με τον τρόπο αυτόν δομική αρχή της Δημοκρατίας: η ελεύθερη ανταλλαγή γνώσης και ιδεών». Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως κάθε μήνα 75.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και σ΄ολόκληρο τον κόσμο συνεισφέρουν με χρόνο και πάθος για να προσθέσουν άρθρα, να διατηρήσουν την ιστοσελίδα επίκαιρη και να αυξάνουν την ύλη της. Όλοι αυτοί οι εθελοντές θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι εργάζονται χωρίς να φοβούνται πως η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί τι διαβάζουν και τι γράφουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου