Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΚΟΣΜΟΣ. Δυστύχημα ή τρομοκρατική ενέργεια; ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΙΡΑΙΑ ΠΤΗΣΗ

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια και τις συνθήκες της χθεσινής αεροπορικής τραγωδίας, με τη συντριβή αεροσκάφους Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 150 άνθρωποι. Στο πλαίσιο αυτό, νέες έρευνες ξεκίνησαν από τα ξημερώματα στις Γαλλικές Άλπεις για τον εντοπισμό του δεύτερου μαύρου κουτιού και προκειμένου να περισυλλεγούν όσα περισσότερα στοιχεία θα βοηθήσουν στη λύση του μυστηρίου για το τι πραγματικά συνέβη στα 8 τραγικά λεπτά πριν από τη συντριβή. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, ακόμη και αυτό της τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς, όπως υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες, από τη στιγμή που τα συντρίμμια του αεροπλάνου που βρέθηκαν ήταν μικρά, δεν αποκλείεται της συντριβής να προηγήθηκε έκρηξη.
 Παρακολουθήστε ζωντανά την εξέλιξη των ερευνών: Στο σημείο των ερευνών αναμένεται να μεταβούν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι Σήμερα στις 15.00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να μεταβούν στο σημείο των ερευνών ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Παράλληλα, δεκάδες χωροφύλακες πρόκειται να φθάσουν στην πολύ δύσβατη περιοχή των Άλπεων της Άνω Προβηγκίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της θυγατρικής εταιρείας χαμηλού κόστους της Lufthansa, το οποίο είχε αναχωρήσει το πρωί της Τρίτης από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ, με 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Γερμανοί και Ισπανοί. Συντρίμμια και πτώματα στις Άλπεις Στο μεταξύ, εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου εμφανίζουν συντρίμμια του αεροσκάφους καθώς και πτώματα διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης. Για «δραματικές εικόνες» έκαναν λόγο χθες πέντε υπουργοί της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης που μετέβησαν στον τόπο της συντριβής.
 «Είναι εικόνες φρίκης, είναι μια τρομερή τραγωδία» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Στάινμαϊερ. «Κλειδί» τα μαύρα κουτιά Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει η εξέταση του ενός εκ των δύο μαύρων κουτιών που εντοπίστηκε στις Άλπεις. Το μαύρο κουτί μεταφέρθηκε στο Γραφείο Διερεύνησης Ατυχημάτων που ερευνά τα αίτια της καταστροφής, δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. Πάντως, όπως έγινε γνωστό από τις γαλλικές Αρχές, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να έχουν καταστραφεί δεδομένα από τον ειδικό καταγραφέα (σ.σ.: μαύρο κουτί) που εντοπίστηκε ανάμεσα στα συντρίμμια του μοιραίου Airbus A320. Όπως ανέφεραν πηγές που σχετίζονται με τις έρευνες, το μαύρο κουτί που εστάλη στο Παρίσι έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
Από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοινώθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη πιθανότητες ο κατεστραμμένος καταγραφέας να δώσει κάποιες πληροφορίες για τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο αεροπορικό δυστύχημα. Η συγκεκριμένη συσκευή κατέγραφε τις συνομιλίες ανάμεσα στους δύο χειριστές του αεροσκάφους αλλά και την επικοινωνία τους με τον πύργο ελέγχου, επομένως τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτήν είναι εξαιρετικά σημαντικά. Το απόγευμα της Τρίτης ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει πως «στο στάδιο αυτό, καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλεισθεί». Τα πρόσωπα της τραγωδίας Η Germanwings ανακοίνωσε πως 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, μεταξύ των οποίων δύο μωρά και 16 έφηβοι που επέστρεφαν από πρόγραμμα σχολικής ανταλλαγής με Ισπανούς μαθητές. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, ο κατάλογος των επιβατών περιλαμβάνει «45 επιβάτες με ισπανικά επώνυμα», η εθνικότητα των οποίων μένει πάντως να ταυτοποιηθεί. Το Σύδνεϋ ανακοίνωσε επισήμως τον θάνατο δύο Αυστραλών, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο δύο Κολομβιανών και ο Βέλγος ΥΠΕΞ για τον θάνατο τουλάχιστον ενός Βέλγου πολίτη, θυμάτων της τραγωδίας.
Ένας Δανός και δύο Αργεντινοί επέβαιναν επίσης στο μοιραίο αεροσκάφος, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, ενώ το Μεξικό έκανε λόγο για ενδεχόμενη παρουσία σ' αυτό τριών Μεξικανών. Το βράδυ της Τρίτης το Λονδίνο έκανε γνωστό πως στο αεροπλάνο επέβαιναν ενδεχομένως και Βρετανοί. Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως τα ονόματα δύο Ιαπώνων που διέμεναν στο Ντίσελντορφ περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβατών του Airbus A320. Δύο τραγουδιστές της Όπερας του Ντίσελντορφ, ο βαρύτονος μπάσος Όλεγκ Μπρίγιακ, 54 ετών, και η κοντράλτο Μαρίνα Ράντνερ, 33 ετών, βρίσκονταν επίσης στο αεροπλάνο έπειτα από εμφάνισή τους στη Βαρκελώνη. Η Ράντνερ συνοδευόταν από τον σύζυγό της και το μωρό της. Στην Ισπανία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ανακοίνωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. «Επιπλέον καλούμε σε ενός λεπτού σιγή αύριο (σήμερα, Τετάρτη) το μεσημέρι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονταν ο βαρύτονος Oleg Bryjak και η σοπράνο María Radner. Παράλληλα, η El Mundo, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες επιβατών της πτήσης 4U9525. Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονταν ο βαρύτονος Oleg Bryjak και η σοπράνο María Radner. Παράλληλα, η El Mundo, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες επιβατών της πτήσης 4U9525.
 Συλλυπητήρια Ομπάμα
 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης τα συλλυπητήριά του στους Μέρκελ και Ραχόι. Ερωτήματα για τα αίτια της συντριβής «Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε στενή επαφή και προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε πόσοι Αμερικανοί μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο αεροσκάφος» δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Η ταχεία απώλεια ύψους του αεροπλάνου παραμένει προς το παρόν ανεξήγητη» ανέφερε χθες ο εισαγγελέας Ρομπέν στο BFMTV. «Δεν υπήρξε καμιά επαφή ασυρμάτου από τη στιγμή που το αεροπλάνο έχασε ύψος» και πριν συντριβεί στον ορεινό όγκο, πρόσθεσε.
«Οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου και δεν έλαβαν καμιά απάντηση», σύμφωνα με τον ίδιο. «Στο στάδιο αυτό θεωρούμε πως πρόκειται για ένα δυστύχημα και οτιδήποτε άλλο αποτελεί εικασία» είχε δηλώσει προηγουμένως η Χάικε Μπίρλενμπαχ, αντιπρόεδρος της Lufthansa, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελώνη. Η καταστροφή σημειώθηκε σε έναν ορεινό όγκο όπου δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οχήματα και ο οποίος φθάνει σε ύψος τα 2.000 μέτρα. Σύμφωνα με τον στρατηγό της Χωροφυλακής Νταβίντ Γκαλτιέ, «είναι ένα σημείο πολύ δύσκολα προσβάσιμο, στο οποίο μπορεί κάποιος να φθάσει μόνο με ελικόπτερο».
 «Τα πιο μεγάλα κομμάτια από τα πτώματα που έχουν εντοπισθεί δεν είναι μεγαλύτερα απ' αυτήν τη μικρή βαλίτσα» δήλωσε ένας ερευνητής. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, «δέκα ιατροδικαστές και τρεις ανθρωπολόγοι» θα μεταβούν σήμερα στον τόπο της τραγωδίας για την ταυτοποίηση των θυμάτων με τη βοήθεια δειγμάτων DNA. Ανάμεσα στα αναρίθμητα συντρίμμια, «μόνο το σύστημα προσγείωσης μπορεί να αναγνωριστεί», επιβεβαίωσε ένας άλλος ερευνητής. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε κατά τη σύγκρουσή του στη βραχώδη πλαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου