Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ. Ρωσία: Πόλεμος για να κοπούν τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους!!...

Ρωσία: Πόλεμος για να κοπούν τα έσοδα του Ισλαμικού ΚράτουςΌπως ανέφεραν οι ρώσοι διπλωμάτες, το ψήφισμα που πρότειναν έχει στόχο να βάλει φραγμό, ώστε να σταματήσουν οι ισλαμιστές να έχουν έσοδα από την πώληση του πετρελαίου που αντλείται στις κατεχόμενες από τους ίδιους περιοχές, καθώς και από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων ή παλαιών αντικειμένων μεγάλης αξίας, καθώς και από τα λύτρα για ομήρους.
 Ο γραμματέας της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αλεξέι Ζάιτσεφ, ανέφερε ότι το σχέδιο ψηφίσματος έχει ήδη παρουσιαστεί και μελετάται, κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το ΙΚ εξάγει μηνιαίως λαθραία μέχρι 20 χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο, ενώ περίπου 100 χιλ. δολάρια την ημέρα αποφέρουν οι εξαγορές ομήρων. Η οργάνωση λαμβάνει επίσης βοήθεια από μουσουλμανικές χώρες. Ο κύριος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου παγκόσμιας οικονομίας και διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητής της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Γκεόργκι Μίρσκι, ανέφερε σε συνέντευξή του στη RBTH ότι «το πετρέλαιο αγοράζουν από το ΙΚ Τούρκοι, ακόμη και ο Μπασάρ Άσαντ».
 Είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να ασκηθεί πίεση στην ισλαμική οργάνωση -επεσήμανε- «και συγκεκριμένα στο θέμα αυτό είναι πιθανός ένας ενεργός ρόλος της Ρωσίας καθώς αυτή έχει επαφές και με τον Άσαντ και με την Άγκυρα». Σύμφωνα με τον Μίρσκι, πρέπει επίσης να διακοπεί η ροή οικονομικής βοήθειας από τις μουσουλμανικές χώρες. Πάντως, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ στους αντάρτες επειδή βλέπει στο ΙΚ μια απειλή για την εξουσία της, αλλά σημαντικό μέρος των εσόδων του βασιλείου από το πετρέλαιο καταλήγει σε θρησκευτικά ιδρύματα τα οποία δεν λογοδοτούν στην κυβέρνηση. Οι οργανώσεις αυτές είχαν προσφέρει χρήματα για την αντιμετώπιση των ρωσικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ενώ σήμερα είναι εξαιρετικά πιθανό να χρηματοδοτούν τη μάχη κατά των σιιτικών καθεστώτων στη Συρία και στο Ιράκ».
 Αναγκαίες ευρείες χερσαίες επιχειρήσεις Υπάρχει ωστόσο ακόμη μια πηγή χρηματοδότησης του ΙΚ, η οποία, όπως πιστεύει ο Μίρσκι, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. «Το ΙΚ -εξηγεί- είναι η πιο γνωστή και αξιόμαχη ισλαμική οργάνωση στο κόσμο. Υπάρχουν πιστοί οι οποίοι εντάσσονται πρόθυμα σε αυτή, ενώ άλλοι δωρίζουν χρήματα. Αυτά μεταφέρονται μέσω εναλλακτικών οδών, όπως οι εταιρίες express ταχυδρομικών αποστολών, οι οποίες είναι αδύνατο να ελεγχθούν».
 Ο καθηγητής τόνισε ότι ακόμη κι αν βομβαρδιστεί το σύνολο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, διακοπεί η χρηματοδότηση μέσω ισλαμικών ιδρυμάτων και σταθεί δυνατό να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο η Τουρκία και ο Άσαντ, χρήματα από μουσουλμάνους από ολόκληρο τον κόσμο θα συνεχίσουν να φτάνουν στο ΙΚ. «Επομένως -καταλήγει ο ειδικός- το ΙΚ μπορεί να καταστραφεί μόνο με χερσαία επιχείρηση.
 Οι βομβαρδισμοί από μόνοι τους δεν θα έχουν επιτυχία. Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος έδειξε ότι ο πόλεμος από αέρος δεν είναι αποτελεσματικός απέναντι σε φανατισμένους αντιπάλους». Σύμφωνος με τις απόψεις του Μίρσκι είναι ο επικεφαλής του Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Μελετών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βασίλι Κουζνετσόφ. Μιλώντας στη RBTH, σημείωσε πως ούτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ούτε τα πλήγματα στα οποία προβαίνουν τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι Κούρδοι δεν θα λύσουν το πρόβλημα του ΙΚ. «Όσο εξακολουθούν να μην έχουν αναπτυχθεί ακόμη οι αναγκαίοι διεθνείς μηχανισμοί -θεωρεί ο ειδικός- το πρόβλημα του ΙΚ δεν θα λυθεί. Το μέγιστο που μπορεί να γίνει, είναι η συγκράτησή του. Σήμερα από τα γειτονικά κράτη εξαφανίζονται οι αυταπάτες ότι το ΙΚ δεν αντιπροσωπεύει απειλή και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου».
 Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Μίρσκι, στη Μέση Ανατολή υπάρχουν μόνο τρία κράτη ικανά να συντρίψουν το ΙΚ. Πρόκειται για το Ιράν, την Τουρκία και το Ισραήλ, όμως κανένα τους δεν θα το κάνει αυτό, για πολιτικούς λόγους. Δημόσιες εκτελέσεις και χρήμα Σύμφωνα με τον Βασίλι Κουζνετσόφ, παράλληλα με την παράνομη πώληση πετρελαίου, ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει η χρηματική βοήθεια από εξωτερικούς χορηγούς. «Αυτός είναι και ο λόγος κλιμάκωσης της βίας, και οι δημόσιες εκτελέσεις. Πρέπει να δείξουν στους χορηγούς ότι ο αγώνας συνεχίζεται», πρόσθεσε ο ειδικός. Κατά τον ίδιο, μόνο ένας αυστηρός αποκλεισμός είναι ικανός σήμερα να αποδυναμώσει το ΙΚ, αλλά εξαιτίας της ανεπαρκούς φύλαξης των συνόρων μεταξύ των κρατών, αυτός είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου