Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Το παζάρι των Βρυξελλών ΤΑ ΥΠΕΡ, ΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ

Το Eurogroup της Παρασκευής αποτελεί προπομπό εξελίξεων οι οποίες σε βάθος τετραμήνου θα αποτελέσουν τη βάση για μια επωφελή ή μη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών. Tο κυβερνητικό επιτελείο καλείται να συντάξει τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει και να τα καταθέσει στους δανειστές την Καθαρά ΔευτέραΠλέον το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να συντάξει τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει και να τα καταθέσει στους δανειστές την Καθαρά Δευτέρα ώστε να μη χαθεί το momentum της συμφωνίας. Πίσω από τις λέξεις μπορεί να κρύβονται λεπτομέρειες που θα αλλάξουν την εικόνα για την καταρχήν συμφωνία. Στα ψιλά γράμματα του κειμένου που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ διαφαίνεται ότι επετεύχθη συμβιβασμός των δύο πλευρών - η Ελλάδα έδωσε και πήρε κατόπιν δεσμεύσεων, υπό την απειλή μιας πιθανής επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.
 Η Ελλάδα υποχώρησε όσον αφορά τις διατυπώσεις, κατάφερε όμως να πάρει τετράμηνη ανάσα προλαβαίνοντας τα χειρότερα, καθώς τον Ιούνιο θα κριθούν τα πάντα με φόντο το μη βιώσιμο χρέος. Το όφελος της χώρας στην παρούσα φάση είναι ότι απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος του Grexit, καθώς η χώρα διατηρεί την πρόσβαση σε ρευστότητα. Παράλληλα, η απόφαση για τις τράπεζες θα οδηγήσει, σε πρώτη φάση, στο να ξαναγίνουν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, μιας και τις τελευταίες εβδομάδες η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος προερχόταν από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA). Ταυτόχρονα, όπως διευκρινίστηκε, τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα χρησιμοποιηθούν, εάν χρειαστεί, για την ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε δεύτερη φάση όμως θα πρέπει να επιστρέψουν σταδιακά στις ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 20 δισ. ευρώ που έβγαλαν οι αποταμιευτές. Για την ώρα δεν υπάρχει απαίτηση για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ενώ η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης.
 Η συμφωνία της κυβέρνησης για τη μη λήψη μονομερών ενεργειών τουλάχιστον κατά το τετράμηνο της συμφωνίας σημαίνει ότι οποιαδήποτε μέτρα με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να παγώσουν. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η 13η σύνταξη, η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και βέβαια οι καινούριες προσλήψεις στο Δημόσιο. Ωστόσο, τα δύσκολα για την κυβέρνηση σχετίζονται με τα εξής: -
 Η συμφωνία για μη χρήση των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ παρά μόνο εάν αυτά κριθούν απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών. - Η τριάδα, δηλαδή η τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, παραμένει για να επιβλέπει την επέκταση του προγράμματος. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ελλάδα κέρδισε στο σημείο ότι κανείς δεν αποκαλεί πλέον τα τρία αυτά μέρη τρόικα. - Αγνοείται με ποιον τρόπο και ιδίως με ποια μέτρα θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 και του 2016. - Μέσα στο Σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εντοπίσει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους. - Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων προς εφορίες και ταμεία, η οποία κατηγορείται πως ευνοεί τους κακοπληρωτές. -
 Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ φαίνεται να πηγαίνει πίσω χρονικά. Και αυτό επειδή μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων άνω των 2 δισ. ευρώ. Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη έχει επεξεργαστεί μια ευρεία λίστα μεταρρυθμίσεων, στην οποία περιλαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, και για την ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Στα μέτρα που θα κατατεθούν στους εταίρους θα συμπεριληφθούν δράσεις που ανακοινώθηκαν στο λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και εστιάζονται στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και μέτρων θα καταθέσει ακόμη τις προτάσεις της για τα κόκκινα δάνεια των ιδιωτών και των επιχειρήσεων - ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ότι θα προωθηθούν.
 Στη λίστα των μέτρων δεν θα υπάρχει καμία μείωση συντάξεων, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με την προθεσμία που δίνει η συμφωνία, ενώ θα προχωρήσει και σε προσλήψεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Χτες ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο για τα όσα συνέβησαν στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στις Βρυξέλλες. Στο συμβούλιο έγινε μια πρώτη συζήτηση για τον κατάλογο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να στείλει η Αθήνα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. H κυβέρνηση αναμένεται να συμπεριλάβει στη λίστα τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, πολλά από τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός στη σύντομη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους της και ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Από την πλευρά του ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε: Είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που θα προτείνουμε θα εγκριθούν από τους εταίρους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συγκληθεί νέο Eurogroup την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου